2017. augusztus 15., kedd

CSÚSZÓS LEJTŐ: EDDIG SEM VOLT ELÉG ÁPOLÓ, DE ÚJABB ZUHANÁS JÖHET

CIVILHETES BLOG
Szerző: mno.hu
2017.08.15.


Bár folyamatos a szakemberhiány az egészségügyben, megdöbbentő mértékben csökkentették több egészségügyi szakképesítés államilag finanszírozható keretszámát elsősorban Baranya megyében – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből.

Ismeretes, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) évek óta előre meghatározza, mely szakképesítéseket támogathat az állam korlátlanul vagy korlátozottan, illetve azt, hogy melyek finanszírozásához nem járul hozzá egyáltalán.

A gazdasági tárca ezt a döntést az aktuális tanévet megelőző esztendőben szokta meghozni, például a 2017–2018-as tanév számait egy 2016 októberében megjelent kormányrendelet szabályozta. Ám ezt idén júliusban módosították, ami miatt több megyében is változott, hogy a korlátozottan támogatott képzések keretében hány fő beiskolázása után jár költségvetési hozzájárulás.

Lapunk összesítéséből kiderül, hogy míg a 2016–2017-es tanévben összesen 16 megyében és a fővárosban támogatták korlátlanul az egészségügyi ágazathoz tartozó képzéseket, addig idén ősztől ez már csak hét megyére igaz.
  • Bár az NGM több megyében is változtatott az egészségügyi szakképesítések keretszámain, ez talán Baranya megyét érintette a legdrasztikusabban.
Mindezt annak ellenére, hogy Baranyában a 2016–2017-os tanévhez képest eredetileg magasabb keretszámokat állapítottak meg több képzés esetében is.

Például a 2017–2018-as tanévre korábban kétszáz mentőápolót finanszírozott volna a tárca, ám ez a módosítás után 17-re (!) csökkent.

Ez annak fényében is borzasztóan kevés, hogy az idén nyáron zárult tanévben még 98 fő beiskolázására volt lehetőség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.