2017. augusztus 24., csütörtök

DE MI LESZ A KÖZMUNKÁSOKKAL?


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 198 Óra
2017.08.23.


A kormány elkezdte radikálisan lefaragni a közmunkások számát. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest ötvenezerrel kevesebben kapnak munkát. Mi lett ezekkel az emberekkel? Hova kerül az erre a célra tervezett pénz, és milyen társadalmi változásokat okozhat a most alakuló folyamat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Policy Agenda elemzése.

A közmunkarendszert élesen kritizálták az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, a szakértők és az Európai Bizottság is. A kritikák főleg a rendszer hatékonyságára irányultak. Egy jól működő gazdaságban a közmunka átmeneti foglalkoztatási lehetőség, amely időlegesen mentőövet jelenthet a munkájukat elvesztők számára. Ott azonban a megoldás kisméretű, személyre szabott, és nem csak az életben maradást lehetővé tevő rendszert jelent. A magyar sajnos nem ilyen – emlékeztet elemzésében a Policy Agenda.

Egyrészt a tömeges közmunkarendszer „fénykorában” egyszerre havi átlagban 200-220 ezer embert is foglalkoztatott, mindezt a minimálbér töredékéért, gyakran kitörési lehetőségek nélkül. Azaz nem valósult meg az átmeneti jelleg a rendszerben, hanem sokkal inkább annak az esélye volt nagy, hogy a résztvevők benne ragadnak rendszerben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.