2017. augusztus 17., csütörtök

EGY KILÓ KRUMPLI MINDENNÉL FONTOSABBÁ VÁLIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.16.


A sok hír, társadalmi, politikai, ön- és ellenkritika mellett kevés szó esik arról, ami jól működik ebben az országban. Nem igazán mozgatja meg a médiát, nem népszerű, kevéssé eladható. Pedig létezik, erős és egyre erősebb.

Olvashatunk naponta Habony Árpád titokzatos dolgairól. Értesülhetünk Mészáros Lőrinc nagyszabású terveiről, Rogán Antal egyre kínosabb munkásságáról. Tudunk Orbán Ráhel saját lábáról, Szijjártó Péter villácskájáról. Áder János horgászkalandjairól és ezernyi dologról, ami emberek millióihoz soha nem jut el. Ahol nincs áram, nincs víz, internet főleg nincs, de kenyér sincs, ott ezek a dolgok messze esnek az emberek érdeklődésétől.

Hír az, ha kihűl valaki a lakásában. Hír néhány percig, ha felmerül a gyanú: éhen halt valaki. Érdekes téma futólag a szegregáció, a nyomor is előkerül olykor. Kis színes, semmi különös.

Valahol a felszín alatt azonban létezik és egyre erősödik valami, ami reményt ad. Messze a százmilliós villáktól, luxusautóktól, divatos táskáktól, de messze a hatalmi harcoktól, a látvány-segítségtől, a politikai gyűlölködéstől is, a társadalom mozgásban van. A drámai bejelentések, gúnyos cáfolatok és öncélú kampányok árnyékában a nyomor napról napra növekszik. Akkor is, ha statisztikákkal igyekeznek eltakarni. Akkor is, ha hangzatos ferdítések és álmegoldások tömegével próbálják elfedni.

A társadalom szerveződik. Önszerveződik. Emberek találnak egymásra, alkotnak csoportokat azért, hogy más embereken segítsenek.

Magam nem vagyok híve a segélyeknek. Az adományoknak sem. Általában. De, amikor nem arról van szó, hogy az elromlott hűtőt, televíziót nem tudja pótolni egy család (bár ez is tragédia), hanem amikor tényszerűen nincs mit enni, tegnap sem volt, ma sincs és segítség nélkül holnap sem lesz, akkor nincsen min gondolkodni. A fuldoklót ki kell menteni, aztán kell megtanítani úszni. Fordítva nem működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.