2017. augusztus 28., hétfő

EGY A ZÁSZLÓ, EGYHÁZI AZ ISKOLA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Czene Gábor
2017.08.28.


2010 óta hetven százalékkal nőtt az egyházi iskolák száma, amelyek több pénzt kapnak a világiaknál. Még öt éve is azt ígérte a Fidesz, hogy nem lesz elitista, bigott katolikus oktatás közpénzből.

"Többen is eltökéltük: nem hagyjuk, hogy elitista, bigott katolikus oktatás szerveződjék közpénzből. Közpénzből közoktatást! – nyilatkozta Lázár János, a fideszes kormány egyik erős embere még 2012 elején. Ehhez képest ma már arra hívja fel a figyelmet kutatásában a Republikon Intézet: A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta az egyházi iskolák száma csaknem hetven százalékkal, az egyházi iskolákban tanuló diákok száma pedig több mint nyolcvan százalékkal nőtt.

Az egyházi közoktatási intézményeknek nincs beiskolázási kötelezettségük, így akár elutasíthatják a településen lakó gyermekek felvételét. Ennek ellenére 95 településen csak egyházi általános iskola működik, további 39 településen pedig csak egyház, illetve vallási tevékenységet végző szervezet tart fenn gimnáziumot.

A Závecz Research közreműködésével készített felmérés arról tanúskodik, hogy a válaszadók túlnyomó része azzal ért egyet, hogy minden településen elérhető legyen világi, nem vallásos oktatási intézmény. Még a fideszesek 78 százaléka is így gondolja. A jobbikosok 79, az MSZP-sek 85, a DK-sok 90, az LMP-sek 94 százaléka osztja ugyanezt a véleményt.

A Republikon Intézet által hitelesnek tartott számítások szerint az egyházi iskolákban majdnem háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben – a súlyos aránytalanságokról lapunk is írt már. A válaszadók körében ezzel szemben széleskörű egyetértés mutatkozik arról, hogy az állami és egyházi iskolákban ugyanakkora „fejpénz” kellene jusson a tanulókra. Pártpreferenciától függően a megkérdezettek 77-87 százaléka vélekedik így, egyedül az MSZP-sek (56 százalék) lógnak ki a sorból. A kutatók feltételezése szerint ennek az a magyarázata, hogy a szocialista szimpatizánsok egy része kevesebb pénzzel támogatná az egyházi iskolákat.

A megkérdezettek többsége egyetért azzal is, hogy a diákok és szülők beleegyezése nélkül az állam ne adhasson át egyházaknak oktatási intézményeket. Megjegyzendő: most sincs másként, a közelmúltban néhány esetben sikerült is megakadályozni a szülőknek, hogy az iskola egyházi iskolába kerüljön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése