2017. augusztus 22., kedd

EGYETLEN ISKOLA SEM FOGADJA A PARASZNYAI KISFIÚT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.08.22.


Letső Gábor egyre kétségbeesettebben kérdezi tavasz óta az édesanyját, hogy hová megy majd iskolába, és miért nem kell ő egyik iskolának sem. Az anyja igyekszik türelmesen magyarázni neki, hogy „mert te más vagy, kisfiam”, de közben ő maga is egyre kétségbeesettebb. A jövő héten kezdődik a tanítás, és egyelőre nem tudta sehova sem beíratni Gábort.

Letsőék egy Borsod megyei községben, Parasznyán laknak. Gáborról óvódás korában megállapították, hogy hiperaktív, de ez nem jelenti azt, hogy fogyatékos volna. A pedagógiai szakszolgálatnál szó szerint azt írták az iskolaérettségét bizonyító adatlapjára, hogy "a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely olyan normális iskolába járhatna, amelynek az alapító okiratában benne van, hogy sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekeket fogadnak.

A reformátusok megváltoztatták az alapító okiratot

Letsőék tavasszal még azt hitték, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Parasznya egyetlen általános iskolája, ami a házuktól alig néhány méterre áll, ugyanis pontosan ilyen intézmény (volt). A református egyház által fenntartott Pitypalatty-völgyi iskola alapító okiratában benne volt ugyanis az integrált oktatásról szóló kitétel.

Gábort fel is vették az iskolába márciusban, a szülők megvásárolták az egyházi iskola által előírt speciális tankönyveket is. Csakhogy egy hónap múlva Gábort eltanácsolták az iskolából, anélkül, hogy akár egyetlen órát is járt volna oda. Az iskola ugyanis módosította az alapító okiratát, és kiszedték belőle az SNI-s gyerekek fogadásáról szóló részt.

A szülők fellebbeztek a református püspökénél és az oktatási ügyekben illetékes egyházi vezetőnél is, hiába. Azt mondták Gábor édesanyjának, hogy ők már előre szóltak, hogy nem örülnek Gábor jelentkezésének, és ezt igazán figyelembe vehette volna. Az iskola egyik vezetője valóban rákérdezett nála, hogy valóban oda akarja-e vinni a gyereket, de nem emelt kifogást, amikor igennel válaszolt, simán ment a beiratkozás, a család nem gondolta, hogy az iskolának aggályai lennének.

Utólag az iskola azzal érvelt, hogy nem tudnának mit kezdeni Gáborral, ha például előbb végez egy feladattal, és várnia kell a többiekre, és elkezdene türelmetlenkedni. Vagy ha nem ért valamit, akkor mit kezdenek majd vele? Szóban azt is közölték a szülőkkel, hogy már az iskolai nyílt napon látták, hogy Gábor nehéz gyerek.

Az alapító okiratot az iskola igazgatójának a javaslatára módosították tavasszal, legalábbis ez áll a református egyház fellebbezésre adott válaszában. Letsőéknek ez kicsit úgy néz ki, mintha direkt azért módosították volna az okiratot, hogy Gábort el lehessen tanácsolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.