2017. augusztus 9., szerda

EGYRE NYILVÁNVALÓBB, HOGY A FIDESZ A MIÉP NYOMDOKAIN HALAD

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.08.


Még szerencse, hogy amikor a Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselői a parlamenti padsorokban foglaltak helyet, még alig voltak migránsok Magyarországon. Persze most sincs sok belőlük, de az a néhány állami oltalom alá helyezett, vagyis befogadott státuszt kapó menekült is kiverte a biztosítékot a jelenlegi kormánypárt politikusainál, akiket a Migration Aid nevű segélyszervezet üdültetne a Balaton partján. Az az elemi indulat, ami most feltör helyi és országos kormánypárti politikusokból arra emlékeztet, ahogy Csurka István pártja annak idején gyűlölködött ebben az országban. Ha jól meggondoljuk, nincs is már olyan sok különbség a Fidesz és a MIÉP között.

A nemzeti radikalizmus ma már nem a Jobbik jelszava a magyar parlamenti pártok közül, hanem a Fideszé. A 90-es években a Magyar Igazság és Élet Pártja is nemzeti önvédelemről szónokolt, amikor kommunisták, liberálisok és természetesen a zsidók ellen uszított. Sikeresen felépítette a népi-urbánus ellentétre épülő megosztó politikáját, ennek köszönhetően be is jutott az országgyűlésbe, így 1998-2002 között önálló frakcióval bírt. Csurka István hazaárulónak kiáltott ki mindenkit, aki nem követelte vissza a Trianonban elcsatolt területeket, ostorozta a nyugati hatalmakat, igaz, nem barátkozott az oroszokkal és Farkas Flóriánnal sem. Ez utóbbi két momentumot leszámítva a Fidesz is hasonló nyomon jár, és immár nem egy törpe magyar pártocska képviseli a nemzeti radikalizmus eszményét, hanem a közel kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt.

A MIÉP-nek kicsiny, ám rendkívül elszánt választói tábora volt, míg a Fidesz uralja a magyar jobboldalt. Képviselői nagy számban ülnek az EU parlamentjében, tagjai a legtöbb képviselővel rendelkező néppárti frakciónak, nemzetközi szövetségesei vannak, melyek között olyanokat is találunk, akik jól szót értettek annak idején Csurka Istvánnal. Elég csak a francia Nemzeti Front első emberét említeni, hiszen míg Marine Le Pen Orbán Viktort fényezte, addig apja, Jean-Marie Le Pen Csurka Istvánnal barátkozott. Orbán Viktor első kormányzása alatt - amikor a MIÉP parlamenti párt volt – még nem vállalt nyíltan szövetséget a rasszistának bélyegzett szélsőségesekkel, ám Csurka István sokszor kívülről támogatta kormányát. Később a MIÉP kiesett a parlamentből, és helyét a Jobbik vette át a szélsőjobb pozícióban, ám Vona Gábor most néppártosodik, Orbán Viktor pedig gyakorlatilag teljesen berendezkedett ezen a politikai póluson. Idegenellenes kampányai, antiszemita felhangokat tartalmazó sorosozása, a liberális eszmék nyílt ostorozása azt a szellemiséget kelti életre, amit Csurka István hirdetett 2012-ben bekövetkezett haláláig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.