2017. augusztus 6., vasárnap

EZ A DIKTATÚRA: NEM ÉRVÉNYES A JOG, HA NEM TETSZIK A FIDESZNEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.06.



A törvényeket mindenkinek be kell tartania – fröcsögik, amikor épp bunkósbotként forgatják az általuk meghozott jogszabályokat. De ha a jog éppen nem tetszik nekik, hát magasról pottyantanak rá. Megtehetik, mert hagyjuk.


A Fidesz 4 esete a joggal:

1, Civilek elleni törvény


A józan ész és a kilátásba - azóta már folyamatba - helyezett uniós retorziók ellenére Orbán és csapata csak keresztül verte a civil szervezeteket megbélyegző törvényt a parlamenten. (Az első eredmény: külföldről finanszírozott szervezetté lett a Magyar Vöröskereszt. Gratulálunk.) Amikor pedig tiltakozásul jelezte néhány érintett: polgári engedetlenség keretében nem tartják be a törvény által rájuk rótt kötelezettséget, azonnal jött "a törvény mindenkire kötelező" kórus. Ezzel perszer nehéz vitatkozni: bármilyen minőségű is a jog, valóban mindenkire érvényes - a polgári engedetlenségbe épp ezért tartozik bele az ellenállás jogi következményeinek tudatos vállalása is.

2, Lex-CEU

A CEU-t ellehetetlenítő törvényről annyi szó esett eddig már, hogy bele se megyünk a részletekbe. Annyit érdemes felidézni, amennyit Lázár János mondott a jogszabály keletkezésének okairól: ameddig el nem indult a Soros elleni kampány, remekül megvoltak az egyetemmel is. Köszönjük, hogy kimondta. A hivatalos magyarázat természetesen úgy szólt: a törvényeket mindenkinek, így a CEU-nak is be kell tartania. (Azt hagyjuk is, hogy ekkor épp egy olyan törvényre hivatkoztak, amely akkor még meg sem született.) Abban pedig biztosak lehetünk, hogy szeptemberben a CEU nem vehet majd fel új hallgatókat.

3, 1294 menekült befogadásának elutasítása


A menekült-kvótát Magyarország - Szlovákia példáján felbátorodva - megtámadta az uniós bíróságon. A tét 1294 menekült kérelmének magyar elbírálása. (A kormánypropaganda hazugságaival szemben szó sincs automatikus befogadási kötelezettségről.) A bíróság várhatóan ősz vége felé hozza meg határozatát. De mindegy is, mit, hisz Orbán személyesen és többször is kijelentette: ha nekünk nem kedvező az ítélet, nem tartjuk be. Tehát a törvény itt már messze nem érvényes mindenkire egyaránt. Ha Viktornak nem tetszik a jog betűje - és ez esetben meg sem tudja változtatni -, hát épp pottyant rá magasról, mintsem saját szavait magára is érvényesnek tartsa. Kényelmesebb ez így.

4, Tündérliget

Nagyon hasonló a helyzet a Migration Aid kezdeményezésével, az oltalmazotti státuszt kapó családok nyaraltatásával kapcsolatban is. A szervezet nyilvánosan bejelentette, hogy a Balaton mellett egy magántelken segítene egyszerre 2-3 családnak, legfeljebb 10-12 embernek pihenni, regenerálódni az átélt megpróbáltatásokat követően.

Nézzük részletesebben az üggyel kapcsolatos jogi helyzetet:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.