2017. augusztus 15., kedd

EZÉRT DÉLIBÁB CSAK A MAGYAR EURÓ

ÁTLÁTSZÓ
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.08.14.


...Kell-e nekünk egyáltalán az euró?

A válaszom az, hogy most így nem. A jelenlegi euró zóna Németország érdekeit szolgálja ki. Könnyű belátni közgazdasági Nobel-díj nélkül is, hogy ugyanaz a Frankfurtban megállapított kamatszint, nem lehet jó egyszerre Németországnak és a Portugáliának, két különböző gazdasági struktúrával, munkaerőpiaccal, termelékenységgel rendelkező országnak. Tipikus centrum- periféria érdek ellentét, amiből a centrum jön ki jól.

Az euró előnyét jelentő stabilitásért szerintem nem éri meg feláldozni azt a mozgásteret, amit a forint kamatszintjének a meghatározása jelent. Ha csatlakoznánk az euróklubhoz, akkor egy nagyobb pénzügyi sokk esetén nem volna saját eszközünk a védekezésre, hanem igazodhatnánk ahhoz, ami a németeknek jó.

Európa nem az euróban rejlik. Hanem a tiszta versenyben, a tisztességes munkából megérdemelt tisztességes bérben, a magas színvonalú tudásban, és a mindenki számára hozzáférhető kultúrában. Én is félek, hogy Orbán Keletre húzza hazánkat, de erre nem az a válasz, hogy elkezdjük az euró délibábja felé rángatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.