2017. augusztus 30., szerda

FELSZABADÍTOTTA AZ ORBÁN CSALÁD CÉGEIT A SIMICSKÁVAL VÍVOTT HÁBORÚ

444.HU
Szerző: Pethő András
2017.08.30.


Bár a Fidesz 2010-es választási győzelme után látványos növekedésnek indult sok pártközeli vállalkozás, az Orbán család cégeinek felívelése csak évekkel később, 2014-ben kezdődött el.

Ez az időpont nem volt véletlen.

2014-ig játszott meghatározó szerepet a nagy állami építési beruházásokban Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági háttérembere, és a tevékenységét közelről ismerő források szerint az üzletember cégcsoportjánál tudatosan ügyeltek arra, hogy a miniszterelnökhöz személyesen kötődő emberek cégei ne jussanak kirívóan sok megbízáshoz. Ez elsősorban Orbán apjának és testvéreinek építőipari beszállítással foglalkozó vállalkozásait jelentette, de a Simicska-csoport felügyelete kiterjedt Orbán Ráhel későbbi férjére, Tiborcz Istvánra is.

Az abban az időszakban sokat támadott és sokak által a politikai korrupció szimbólumának tartott Simicska-birodalom nem saját erkölcsi megfontolásból tartotta kontroll alatt az Orbán család tagjait. A miniszterelnök érdekében – és egy Simicskához közeli forrás szerint az ő kívánságára – tették ezt. A cél az volt, hogy ne adjanak túlzott támadási felületet Orbán Viktor bírálói számára, akit első – 1998 és 2002 közötti – kormányzása idején sok kritika ért apja üzletei miatt. 2014-re azonban felbomlott a szövetség Simicska és a hatalmát egyre jobban megszilárdító Orbán között, amivel megváltozott a helyzet.

Simicska elveszítette meghatározó pozícióját az állami beruházások területén, és így nagyobb mozgástérhez jutottak olyan szereplők, akiket addig ő a háttérbe szorított. Közöttük voltak az Orbánhoz családi szálakon kötődő emberek érdekeltségei is.

A miniszterelnök apjának és testvéreinek cégei 2015-re közel megkétszerezték a bevételüket, a nyereségességük pedig még gyorsabb tempóban növekedett, amiben - mint azt a Direkt36 korábban feltárta - szerepet játszott az, hogy az Orbán-cégek beszállítóként megjelentek több nagy állami beruházásban is. Tiborcz István cégének állami pályázatokon aratott sikersorozata is az után kapott új lendületet, hogy elváltak a vállalkozó és a Simicska-csoport útjai.

Ez a cikk olyan beszélgetések alapján készült, amelyeket Simicska Lajost és Orbán Viktort régóta ismerő emberekkel, valamint befolyásos építőipari vállalkozókhoz kötődő forrásokkal folytattunk. Mindannyian azzal a feltétellel vállalták a beszélgetést, ha nem közöljük a nevüket. Megkerestük részletes kérdésekkel a történet összes szereplőjét – köztük Orbán Viktort és érintett családtagjait, valamint Simicska Lajost –, de egyikük sem válaszolt ezekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.