2017. augusztus 4., péntek

FONTOS, HOGY ELŐLÉPTEK VÉGRE A MOMENTUMOT TÁMOGATÓ NAGYTŐKÉSEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.03. 


A Heti Válasz cikkében állt a nyilvánosság elé Raskó György, az Antall-kormány korábbi agrárminiszterre és Bojár Gábor nagyvállakozó, hogy ők támogatták nagyobb összeggel a Momentumot. Nem csupán az fontos hír, hogy nagyvállakozók támogatnak egy ellenzéki pártot, hanem az is nagy lépés, hogy ezt nyilvánosan vállalva teszik. Bár az ideális világ az lenne, ahol nem a nagytőke építene politikát, de ma Magyarországon Bojár Gábor és Raskó György kiállása nagyon fontos tett.

Aki ismeri az írásaimat, tudja, sem Momentum szavazó nem vagyok, sem a nagytőkések elkötelezett híve, de mégis, ezt a kiállást nagyon értékesnek tartom.

Amikor tudjuk, hogy reklámszerződések nem köttetnek meg bizonyos médiumokkal, mert nagy cégek tartanak a retorzióktól, sőt még közepes vállalkozások is tízszer meggondolják, hogy támogassanak-e akár egy vidéki kis független portált, akkor van értéke egy ilyen kiállásnak.

Az elmúlt években, amikor gazdag emberekkel beszéltem, mindig felmerült, miért támogassanak ők ellenzéki projekteket, ha utána másnap kijön az adóhatóság, ha nem lesz állami megrendelés, ha az állami megrendelésre pályázó cégek nem fognak velük dolgozni. Persze lehet, hogy ez csak csengőfrász, de ha sokan mondják, sok helyzetben, akkor inkább valóságnak tűnik.

Ezért fontos Bojár és Raskó kiállása, no meg azért, mert nyíltan támogatnak egy pártot. A burkolt pártfinanszírozás, amikor tudjuk, hogy majd úgyis visszaadnak valamit (pénzt, hatalmat, megbízást, egyebet), általában titokban történik. Ismerte valaki Simicska nevét 2010 előtt? Vállaja most Simicska a Jobbik támogatását? Még Mészáros Lőrinc, vagy pár éve a Lázár testvérek is titkolták és tagadták, hogy ők a Fidesznek adnak pénzt és hatalmat. Persze hogy nem, hiszen ha nyilvánosan rá lehet mutatni az érdekekre, amiket ők mozgatnak a háttérből, az kellemetlen lett volna számukra.

Sőt, Raskó a Heti Válasz cikkében elmondja azt is, hogy csak addig ad pénzt, ameddig a Momentum nem belvárosi liberális párt (hogy ez mit jelent, az persze kérdés, nem fejti ki), mert ő az antalli örökség nevében támogatja a pártot.

De legalább Bojár és Raskó kiállása után, ha ránézünk majd a Momentum programjára, lehet azt mondani, hát igen, a nagybirtok-rendszer támogatása azért került be, mert ez Raskó érdeke, az ideológiamentesség meg a Bojár nünükéje. Hogy tényleg ezért kerültek be ezek a programba a Momentumnál, vagy fordítva történt, és emiatt találták meg őket ezek az emberek, mindegy is, vagyis majd mindenki a saját szájíze szerint tálalja. De legalább ez egy nyilvános és az emberek számára értékelhető folyamat lesz, ami után tisztább képet kap a választó a párt hátteréről, és így egyébként könnyebben is dönt majd a párt mellett vagy ellene...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.