2017. augusztus 18., péntek

FONTOSABB VOLT A KORMÁNYNAK A VIZES VB, MINT A GYEREKEK ÚSZÁSTUDÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Juhász Dániel
2017.08.18.


Miközben a vizes vb utóreklámjára újabb százmilliók jutnak, az ötven ígért tanuszodából eddig kettőt adott át a kormány, Mezőkövesden és Csengeren. Az úszásoktatás terjesztéséért a vízimentők viszont tesznek.

Nem mindennapi akcióba kezdett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ): alapos, mindenre kiterjedő felmérést készítenek az iskoláskorúak úszástudásáról - értesült lapunk. A kutatásban az úszásoktatás hozzáférhetőségét, a gyerekek és a szülők hozzáállását, az egyéni felelősség kérdését is vizsgálnák. Bagyó Sándor VMSZ-elnök egyelőre nem árult el részleteket, csupán annyit, hogy a felmérés augusztus első hetében kezdődött, a munkában pedig a tanintézmények segítségét is kérni fogják. Eredményekre az ősz folyamán lehet számítani.

A fiatalok - de ugyanígy az idősebbek - úszástudásának helyzetére az elmúlt hetek tragédiái hívták fel ismét a figyelmet. Megírtuk: az elmúlt tíz évben egyszer sem történt olyan sok baleset, mint idén, augusztus 2-ig 13 ember vesztette életét a Balatonban, s azóta is többen vízbe fúltak Magyarországon. Az egyik legutóbbi esetben egy 18 éves fiú fulladt bele a Balatonba, aki mintegy 400 méterre a parttól, egy vízibicikliről ugrott a vízbe, holott a vízibicikli utasai közül senki, így a fiatal fiú sem tudott úszni.

A VMSZ szóvivője, Tar Mihály érthetetlennek nevezte az esetet, Bagyó Sándor pedig Facebook-posztban jelezte: szerinte nem teszünk meg mindent a tragédiák bekövetkezése ellen, "óvodás kortól felnőtt korig mindenkit be kell vonni a párbeszédbe és azonnal cselekednünk kell". A Népszava megkeresésére már ekkor felvetette, amellett, hogy az embereket rá kell ébreszteni egyéni felelősségükre, végig kellene gondolni azt is, hogy az úszásoktatás miként kaphatna nagyobb hangsúlyt a képzési rendszerben...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.