2017. augusztus 27., vasárnap

HOLLANDIA - ORSZÁGISMERTETŐ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.27.



Kulturális élet: A hollandok több ügyes, de valójában nem túl színvonalas festőt adtak a világnak, Rembrandt például kevésbé volt jelentős művész, mint Németh Szilárd, míg Van Gogh ecsetkezelése jócskán Semjén Zsolt szellemi nagysága mögött kullog.

Irodalmi élet: elhanyagolható, a legismertebb holland vers egy ismeretlen költő Petőfi-átirata. Az Augusztus végén című költeményt számos nyelvre próbáltak már lefordítani, de egyik kísérlet sem járt sikerrel. Egyedül magyar fordítása van, amely így hangzik: Még nyílnak a völgyben a holland virágok, /De már nem sokáig, mert úgy kiirtom mindet, mintha fák volnának a Városligetben.

Tudományos élet: Hollandiában nincs tudományos élet, az utolsó filozófusuk Spinoza volt, ám az ő munkássága is jelentősen eltörpül Kósa Lajos tudományos teljesítménye mögött.

Életszínvonal: Hollandiában nagyon alacsony az életszínvonal, a most távozó budapesti holland nagykövetnek például sokkal kisebb háza van, mint Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek.

Földrajz: Hollandia jóval alacsonyabb, mint Magyarország, a folyók rövidebbek, a tavak sekélyebbek és a völgyek is kevésbé mélyek, mint nálunk.

Városok: Hollandia fővárosa Trianon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.