2017. augusztus 30., szerda

ÍGY VÁLT AZ EGYKOR MOCSARAS TERÜLET, KELLEMES PARKKÁ - ARCHÍV FOTÓK A FENEKETLEN-TÓRÓL

B1 BLOGCSALÁD - KULT
Szerző: PilarT
2017.08.29.



A Feneketlen-tó környéke Buda egyik legidillibb parkja: babakocsit tologató anyukák, a szemközti gimnáziumokból kisereglő fiatalok, fűzfák alatt megbújó szerelmespárok és a futópályát kihasználó sportolók járnak ide kikapcsolódni. Na most ehhez az idilli képhez adjuk hozzá azt a körülbelül ezer embert, akik a tó mellé tervezett 350 lakásos megalakóparkba fognak költözni. Nem csoda, hogy a hatalmas lakópark terve óriási felháborodást váltott ki az újbudaiakból.

De hogyan vált ez az egykor mocsaras terület, kellemes parkká, majd a gigaberuházók célpontjává? Az alábbi képeken megnézhetik, milyen volt a Feneketlen-tó környéke a 60-as években.

Ma nem is gondolnánk, de a környék a 18. század előtt értéktelen, lakatlan, mocsaras terület volt. A közelben kanyargó Duna azonban sok agyagot hordott a területre, így az 1700-as évek végén téglagyárat építettek a mai Kosztolányi Dezső téren. A téglához szükséges agyagot a közeli agyaggödörből nyerték ki, egészen 1877-ig. Ekkor ugyanis a gödör mélyítése során felszín alatti vízfolyásra bukkantak, ami szépen lassan feltöltötte a medret. Így született meg a Feneketlen-tó...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.