2017. augusztus 8., kedd

IRÁNY AZ ŐSERDŐ!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ági
2017.08.08.


Nem akármilyen útra indulunk ma, egyenesen a perui esőerdőbe vezet az utunk, ahol meglátogatunk egy vadállat-menedékhelyet, és megnézzük, milyen az „Amazonas Velencéje” – hát egyelőre maradjunk annyiban, hogy nehéz lenne összetéveszteni az eredetivel. Útikalauzunk Ági lesz, mondhatnám természetesen, hiszen ő szokott ilyen helyeken kalandozni Dél-Amerikában. :)

„A perui Amazóniába azóta szerettem volna eljutni, mióta ide költöztem Chilébe. Kilenc év után már elmondható, hogy Peru szinte minden szegletében jártam, kivéve az esőerdei részt, a brazil és kolumbiai határvidéket.

Mikor sógornőmmel 9 éve beszélgettünk, hogy hova kellene utazni, ő azonnal mondta, hogy Peruban az esőerdőt kéne megnézni, mire én rávágtam, hogy oda én is el akarok menni! Jól meg is beszéltük és a dolog ennyiben maradt.

Egy 9 éves álom

Eltelt kilenc év, én rapszodikusan rákerestem a repülőjegyekre, de elképesztően drágák voltak a jegyek még úgy is, hogy nem Chiléből, Aricából terveztük az indulást, hanem átmentünk volna a perui határon Tacnába és onnan repültünk volna Limába majd átszállással Iquitosba.

A perui Iquitosba, Amazónia szívébe kizárólag repülővel lehet menni, ugyanis annyira dzsungel, hogy oda közút nem vezet. A jegyek pedig Tacnából indulva rendszeresen 150 ezer Ft körül mozogtak, ami egész egyszerűen irreálisnak tűnt a kb. 2000 km-es távolsághoz képest.

A kilenc év alatt a sóginőmből ex sóginőm lett, de a barátságunk töretlen maradt, viszont egyre kevesebb szó esett az amazonasi túráról, én pedig egyre ritkábban kerestem repjegyeket.

Aztán mikor áprilisban hazaértem az antarktiszi túrámról, eszembe jutott újra az esőerdei kiruccanás (a Déli sark után hova menjek? - naná, hogy az Egyenlítőhöz:) ) és most már okosabban, egyből a perui légitársaságok lapjára mentem és az Avianca és a Peruvian járatai közt álltam neki keresgélni.

A szememnek nem akartam hinni, mikor találtam egy Tacna-Lima-Iquitos jegyet kb. 35.000Ft-ért. 16 órás várakozással Limában, de ugyan kit érdekelt, ha ennyi a jegy??? :))

Azonnal ráírtam sógornőmre, aki a rá jellemző módon reagált:

- Chabe! Találtam egy repjegyet Iquitosba, 75.000 pesoért... megyünk?!

- NANÁ, HOGY MEGYÜNK! Vedd meg azonnal!!!

Úgyhogy seperc alatt lecsaptam a jegyekre és az sem érdekelt minket, hogy csak úgy volt ennyire olcsó a jegy, ha a visszaút 2 nap múlva volt esedékes. Mi ugyanis nem terveztünk visszafele is repülővel menni, hanem az Amazonas forrásvidékén akartunk pár napot hajókázni és más városokba is eljutni.

Hamar eljött a nagy nap, ugyanis kb. egy hónap múlvára vettem a jegyeket. A gépünk 14.30-kor indult Tacnából, de mi már 10-kor a taxiállomáson tobzódtunk, ahonnan indulnak át Peruba a taxik.

Nem véletlenül voltunk ennyire óvatosak: az utóbbi időben rendszeresen előfordultak sztrájkok, amelyek akár 4-5 órássá lassították a két határon való átjutást és bár a chilei Arica és a perui Tacna között nincs 60 km a távolság, simán lekéshettük volna a gépünket egy sztrájk esetén ha nem indulunk időben.

Jutott arra is időnk, hogy bemenjünk a városba pénzt váltani, kényelmesen megreggeliztünk majd kimentünk a tacnai reptérre. Még a sivatag felett, a napsütésben:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.