2017. augusztus 20., vasárnap

ITT LENNE AZ IDEJE BESZERELNI NÉHÁNY KEREKET A SZERKEZET ALÁ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.08.19.


...Érdemes lenne esetleg elgondolkodni a mezőgazdaság szerkezetén is. Mert szép dolog az, hogy bármerre megyünk az országban, kiskacsasárga napraforgókkal találkozunk szinte mindenhol. A magyar olajipar nem vesz fel ennyi ipari napraforgót, elég sok étolajat hozunk be külföldről, viszont évről évre az olasz étolajgyáraknál állunk sorba abban a reményben, hogy felvásárolják az itteni felesleget. Márpedig ők csak akkor engednek be importból származó napraforgót, ha a saját termelőik már beszállítottak.

De nem csak napraforgóval, egyéb ipari növényekkel is jól állunk, közben szinte teljesen visszaszorul egy csomó olyan növény, amelyeknek termesztésében piacvezetők voltunk. Gondolok itt a madáreleségként szolgáló aprómagvakra (köles, négermag, iregi napraforgó, fénymag). Néhány évtizede még mi láttuk el a skandináv országokat ezekkel a terményekkel, ma már mutatóban sem látni.

Aztán itt vannak a gyümölcsök, melyekhez hasonlóan zamatos, különlegesen ízletes nem igazán terem máshol. Vagy azért, mert tőlünk északabbra nincs eléggé meleg, vagy – tőlünk délebbre – túlzottan meleg van. A bogyósok termesztése munkaigényes, mégpedig élőmunka-igényes terület. Igen sok, zömében képzetlen munkaerőt fel tudna szívni, versenyképes fizetést biztosítva a munkavállalóknak. Persze nem elég ezeket a növényeket megtermelni, fel is kell dolgozni. Mert alapanyagként eladva töredék nyereség érhető el, mint feldolgozott formában.

Hűtőházak kellenének, gyümölcsfeldolgozók, zöldségfeldolgozók, infrastruktúra kellene és biztos piacot kellene kiépíteni. Igaz, hogy nem pont Kazahsztánnal, de például Svájc, Németország, Ausztria, a skandináv országok jó piac lehetne.

Nem akarok én beleszólni Fazekas miniszter úr aktuális örömébe, csak gondoltam, leírom az ötleteimet, hátha profitál belőle és legközelebb nem Kazahsztánból jelenti, hogy megint beindított egy újabb, elméleti síkon működő motort, hanem valamelyik magyar településről jelenti, hogy végre elindult valami a magyar vidéken is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.