2017. augusztus 31., csütörtök

JÁTSZMÁK, MELYEK POKOLLÁ TESZIK EMBERI KAPCSOLATAINKAT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.08.30.


A játszma egy kommunikációs játék, aminek azonban a fele sem tréfa! Ha Ön már elmúlt 10 éves, akkor biztos lehet benne, hogy már számtalan játszmában vett részt, akarva-akaratlan. A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de egyes játszmáinkkal embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel. Ha kíváncsi rá, melyek a leggyakoribb játszmák, esetleg bővítené repertoárját, vagy megszabadulna néhánytól, íme, egy kis ízelítő.

Miért játszmázunk?


A játszmák egy része egyszerű időtöltés, többségében azonban mélyebb mozgatórugók is fellelhetőek. Eric Berne pszichiáter szerint a játszmák az intimitást - a bizalmat és az önbizalmat, valamint az őszinte érzelem kifejezést – pótolják.

Mindenki vett már részt játszmában, de nagy egyéni különbségek vannak a játszmázás intenzitásának, gyakoriságának tekintetében. A „lelkes” játszmázóknak megvannak a kedvenc játszmái és a kedvelt szerepei, melyhez ráadásul olyan partnereket választanak, akik lelkesen vállalják a kiegészítő szerepeket. Mielőtt azt gondolná, hogy Ön egyszerűen peches, hogy a környezetében élők folyton belekényszerítik Önt a játszmáikba, jobb, ha tisztában van vele: a játszma is egy olyan „játék”, amihez legalább két ember kell!

„Mi a baj?”

A „mi a baj” kezdő lépése az egyik fél látható, sőt látványos rosszkedve és szótlansága. Általában nem kell hozzá sok idő és elhangzik a „mi a baj?” kérdés. A játékosok mentalitásától és játékos kedvétől függ, hogy a „semmi”-től mennyi idő alatt jutnak el a „ha szeretnél/ismernél/figyelnél, akkor tudnád!” kulcsmondatig, ami megsemmisítő csapást jelent a helyzet előtt továbbra is értetlenül álló félre. Bűntudat, párkapcsolati feszültség, csalódottság – mindkét oldalon, ráadásul nem kevés feleslegesen eltöltött idő! Kellő önbizalom és a partnerbe vetett bizalom birtokában miért nem lehet már az elején megmondani, hogy mi a baj?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.