2017. augusztus 8., kedd

JFK HOSSZÚ KÁLVÁRIÁJA EGY ORVOSI TÉVEDÉSE MIATT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.07.


Két képet látunk, amikor a 35. amerikai elnökre gondolunk: az egyik egy élettel teli fiatal politikusét, a másik meg a meggyilkoltét. Most egy harmadikat is hozzávehetünk: egy 20 éves kora óta krónikus hátfájásban szenvedőjét, akit négyszer operáltak meg, nem sok sikerrel, és akinek a kezelése szoros fűzővel talán szerepet kapott halálában is – írja a Le Figaro.

„Ezen a Földön eltöltött napjainak legalább a fele a fájdalom napjai voltak számára. De sohasem hallottam panaszkodni – mondta róla öccse, az öt évvel John F. Kennedy meggyilkolása után szintén merénylet áldozatául esett Robert – Soha nem hallottam, hogy olyasmit mondott volna, ami arra engedne következtetni, hogy ezért Istent igazságtalannak tartja.”

A sors kegyetlensége, hogy a fűző, amelyet csaknem mindig és a gyilkosság napján is viselt, megmagyarázhatja, hogy miért húzta ki magát az első lövés után és a fatálisnak tartott második előtt.

Glenn Pait és Justin Dowdy amerikai idegsebészek, akik áttekintették JFK 2001-ben nyilvánosságra hozott orvosi dossziéját, jutottak erre a feltételezésre, amelytet azonban nem lehet megerősíteni. „Mindenesetre Kennedy elnök döntése nem sokkal a halála előtt arról, hogy orvosi tanács ellenére továbbra is viseli a fűzőt, megdöbbentő” – írtak a Journal of Neurosurgery-ben. De ami főleg megdöbbentő fűzi hozzá a Le Figaro – az a hosszú kálvária.

1944 és 1955 között négyszer operálták Kennedy gerincét és többször jutott közel a halálhoz. Négyszer kapta meg az utolsó kenetet. Már az első operációnál, amelyet a lumbális csigolyán végeztek el, sem mentek rendben a dolgok. Dr. James Poppen, a Nem England Baptist Hospital neves idegsebésze, aki a Mayo Clinic ortopéd orvosai véleménye ellenére végezte el a beavatkozást. Két évvel később a képviselő választás kampány idején kiújultak a fájdalmai, napi masszázst, gyógyfürdőt, fűző viselését igényelve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.