2017. augusztus 9., szerda

KEVÉS VOLT A 4 MILLIÁRD FORINT A BONTÁSRA - ILLEGÁLIS LERAKÓBAN VÉGEZTE A NÉPSTADION

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.09.


A Puskás-stadion bontását 3,9 milliárd forintért végezte a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorcium. Az összegen nemcsak a szakma, de a laikus közvélemény is felhördült – az általunk összegyűjtött bizonyítékok alapján viszont az látszik, hogy a kivitelező a bontásból származó hulladék egy részét illegálisan dolgozta fel, illetve rakta le a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen. A beszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a környezetvédelmi hatóságnak tudomása van a dologról: szankcióként figyelmeztették a Föld-Trans Kft-t, egyben felszólították, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról. A határozat nem jogerős, mivel a Föld-Trans fellebbezett. Videóriport.

Két hónappal ezelőtt mutattuk be az állami nagyberuházások új üstökösét, a Föld-Trans 2001 Kft-t. A cégről 2016 előtt a szűk szakmán kívül senki nem tudott, ám ekkor váratlanul elnyerte – a ZÁÉV Zrt-vel konzorciumban – a Puskás Stadion (volt Népstadion) bontására kiírt közbeszerzést.

A nettó 3,9 milliárd forint értékű projekt szépen megdobta a cég árbevételét, de ami ennél fontosabb, ugrásszerűen javult a Föld-Trans nyereségessége is: a közel 30 százalékos árbevétel-arányos nyereségből jutott 600 millió reklámra és alapítványi támogatásra, és a tulajdonosok is kivettek 600 millió osztalékot a cégből.

Kapcsolódó cikkünk

4500 százalékos profitnövekedés, titokzatos költségek a Népstadiont lebontó cégnél

Nyár elején kaptunk információt arról, hogy tavaly hónapokon keresztül hordtak nehéz-teherautókkal bontási törmeléket valahová a Határ út ferencvárosi oldalán fekvő ipari területre. Ennél pontosabb koordináták híján nem volt egyszerű ellenőrizni az információt a több ezer hektáros területen, de végül beazonosítottunk egy ingatlant, ahol több száz köbméternyi hulladékot találtunk: elsősorban aszfaltot, földet és vegyes építési törmeléket.

Az már első ránézésre is nyilvánvaló volt, hogy az ipari mennyiségű törmelék egy helyről származik, és hogy valamilyen sportlétesítmény bontásának maradványait találtuk meg: az aszfalttörmelék egy részén még ott volt a felragasztott rekortán, az atlétikai pályák jellegzetes gumiszőnyegének maradéka.

A törmelék egyes darabjai – festett beton-, jellegzetes formájú süttői márvány-, illetve műanyagdarabok- pedig azt valószínűsítették, hogy a Népstadion maradványait deponálták a Határ úti ingatlanon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése