2017. augusztus 1., kedd

KINT VAGYUNK A VIZES VÉBÉBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.31.


Akárhány érmünk lett is a vizes vébén, milliárdokat hagytunk elherdálni és fényes nappal ellopni. Ennyiből az összes magyar versenyzőt ki lehetne önteni aranyból.

Szóval Katinka nyert a magyar vízi sportnak két aranyérmet a budapesti vizes világbajnokságon, amely állítólag minden idők legjobb ilyen rendezvénye volt, de biztosan a legdrágább, így a magyar érmek, még azok is, amelyeket nem az első helyért kaptak a versenyzőink aranyárban vannak. Valójában minden magyar sportolót ki lehetne életnagyságban aranyból önteni a rendezvény árából. De talán még a nézőket is.

Két aranyával, Hosszú Katinka a magyar sportszerető, nemzeti érzelmű közönség kedvence maradt. Mindenki örült – természetesen – a sikerének és szorított érte. Ki sportszeretetből, ki nemzeti alapon. Ki így is úgy is. (Én egész idő alatt idegi alapon nem.) A magyar sajtó sem tett másként, miért is tett volna. Én, aki – a világbajnokság sokszorosára nőtt költsége miatt felháborodva – nem voltam hajlandó egyetlen versenyt sem megnézni, azért mindenről tudtam, mert bármerre jártam a székesfővárosban és annak határain túl is, mindenütt a vizes VB eseményei kísértettek. A kocsmától a kórházon át egészen a szupermarketig. Vagyis – legalábbis azt hittem – minden erőfeszítés nélkül, teljes passzivitást tanúsítva is mindenről tudok.

Aztán vasárnap éjszaka, szokásos világlapszemle-körutamon belefutottam egy idegen nyelvű portálon egy bizonyos Caeleb Dressel nevébe. Azt olvastam, hogy a 20 éves amerikai úszó – írd és mond – 7 aranyérmet szerzett a budapesti világbajnokságon. Megpróbáltam erről édes anyanyelvemen is megtudni egyet s mást, de címet azzal, hogy Caeleb Dressel 7 aranyérem nem találtam semmit. Amint a fiú után kutattam a magyar nyelvű sportsajtóban, újabb meglepetés ért. Egy – ugyancsak amerikai sportoló – bizonyos Katie Ledecky szintén a napokban, szintén itt Budapesten 5 aranyérmet nyert úszásban. Na az ő nevével sem volt kitapétázva a magyar sajtó. (A lányka egyébként eddig – ha igaz – 14 világbajnoki arannyal dicsekedhet. Rajta kívül még két amerikai lány (Simone Manuel és Mallory Comerford) szerzett egyenként 5 aranyat Budapesten, csak ők nagyrészt a váltókban, tehát nem egyéni számban, ami azért nem ugyanaz, bár aranynak az is arany.

Ezen túl: egy bizonyos Lilly King négy aranyérmet szerzett, négy világcsúcsot úszva. (Kettőt váltóban.) Négy aranyat szerzett Budapesten Szvetlana Kolesznyicsenko, az oroszok kiváló műúszója és az amerikai Kelsi Worrell is. Az ugyancsak amerikai Nathan Adrian és a svéd Sarah Sjöström 3-3 arannyal utazhattak haza Budapestről.

Ők akik futottak még a mi Hosszú Katinkánk mellett, akiről a magyar közvélemény úgy tudja, hogy a világ legjobb úszónője!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.