2017. augusztus 17., csütörtök

KIPRÓBÁLTUK, ÉS MEG VOLTUNK ELÉGEDVE AZ ORVOSI KENDER HATÁSAIVAL


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DFD21
2017.08.16.



Szerte a világon, így Európában is sorra döntögetik a tabukat, és legalizálják a már bizonyíthatóan gyógyhatású orvosi kendert: néhány hete épp a lengyelek szavazták meg. Itthon viszont néhány hete ismét meghurcoltak egy gyógyíthatatlan beteget, aki tüneteit illegális, de gyógyhatású kenderrel enyhíti. Honnan az ellenszenv, és mi a hazai szakorvosok gyakorlata? Miközben egyre izgalmasabb válaszokat kaptam a kérdéseimre, egyúttal ki is próbáltam az EU nagy részén, így hazánkban is legális orvosi „kenderolajat”. 


Drogos-e vagy?

Dr. Kmeth Sándor javasgyógyász-kutató Herbáriumában olvashatjuk, hogy a kender gyógyhatásai évszázadokon át ismertek voltak a mi kultúránkban is. Aki azonban ma kendert emleget vagy használ, az már sokak szerint pejoratíve „drogozik” vagy „drogos”. A júniusi Auróra-razzia során egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embert hurcoltak meg a hatóságok egy politikai erődemonstráció keretein belül. A betegből, aki (nem orvosi) kenderrel enyhíti a tüneteit, gyanúsított lett, miközben a kerületnek nyilvánvalóan sokkal súlyosabb drog-problémákkal kellene megküzdenie.

Miközben lassan egész Európa legalizálja az orvosi kendert, nem volna-e itt az ideje, hogy a kender gyógyhatásairól minél többen nyerjünk felvilágosítást, hogy mindennapjainkban is elfogadhassuk azt?

De kezdjük ott, hogy honnan az ellenszenv?

A kender az 1920-as években Harry J. Anslinger és az általa vezetett hivatal propagandájának áldozata lett az Egyesült Államokban, ekkor ragasztották rá a „marijuana” nevet is (a spanyol névvel „a mexikóiak kábítószereként” emlegethették a kendert)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.