2017. augusztus 11., péntek

KLASSZIKUSOK KÖZÖTT

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.08.10.


Hölgyeim és uraim, kedves barátaim, özönölnek a jó hírek, mondaná Kerényi Imre és a legújabbat, legjobbat épp neki is köszönhetjük. Az utóbbi időben kissé háttérbe szorulni látszó nemzeti tréfafelelős és bohózatmester ugyanis kiadni tervezi a Nemzeti Könyvtár sorozatában Bayer Zsolt műveit. Az még nincs tisztázva, hogy válogatást, vagy az összeset, de érdekes vállalkozás lesz.

Az ember első gondolata az, hogy bezzeg Bayert igen, Löwy Árpádot nem, holott az eredmény szempontjából Löwy – hasonló nyelvezettel – formailag értékesebb műélvezetet nyújthatna a közönség számára. Hogy rögtön nyújtsunk is egy példát Löwy stílus- és formaművészetéből:

„A költők már Hazát, Szerelmet,
Hitet, Eszményt megénekeltek.
Női szíveket, büszke férfikart,
És itt hagyták Lőwynek a – szart.
De mester az, ki lim-lomból
Alkot, s új világot kigondol!
Hogy minden él – látja, érzi azt.
S a szarból is virágot fakaszt!”

Hát ez az, ezért nem lehet Löwyt kiadni Bayer helyett: a nyelvi elemek rendben volnának, ez az, amire szükség van, de a szelleme, a szelleme… ez bizony nem elég nemzeti, hiányzik belőle a turulmadár büszkén magasba tartott árvalányhaja a Kárpátok gyűrűjében. Vagy valami hasonló. Akkor maradunk Bayernél. Mondjuk a korábbi szerzők szerencsére már halottak, így maximum Karinthy jogainak örökösei fognak tiltakozni, de már Jókai, Móricz, Gárdonyi vagy Kosztolányi maximum leugorhat a papírról szégyenében, mást nem tehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.