2017. augusztus 4., péntek

KONTEÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Végh Károly
2017.08.04.


Ami kívülről nézve összeesküvés-elmélet, konspirációs teória, az belülről nézve maga a valóság. Ami kívülről nézve gyűlölet alapú gondolkodás, tehát igazolhatatlan, az belülről nézve, a gonosz gyűlölete, tehát önigazolásra alkalmas.

Bevezetés

A választójog általánossá tétele óta, a politikailag (de csak politikailag) tájékozatlan szavazók tömege vesz részt a politikában egy-egy szavazatával. Csoportba vonásuk – a csoportérzés kiváltására alkalmas hiedelmek, hagyományok, értékek portfóliójának folyamatos kezelésével – a politikusok alaptevékenysége.

A politikusok közül annak a „politikus”-nak, akinek az a vezérfonala, hogy a politika a hatalomról szól, nem elég a normál üzemmódban elérhető győzelem. Ezért konteókkal egészíti ki, turbózza fel csoportképző portfólióját, hogy a szavazóinak nyújtott csoportérzést kezelő politikai szolgáltatása még ütősebb legyen, még több politikailag (de csak politikailag) tájékozatlan szavazó válassza az általa szervezett csoportot, hogy végül egyedül alkotmányozhasson.

A „politikus” azonban nem része a csoportjának, hanem bálványa, aki felülről tekint csoportjának konteóval sújtott gondolkodású, egyébként felkészült, médiaképes tagjaira, valamint a politikailag tájékozatlan, az előbbiektől tájékozódó mezei csoporttagok elfogult tömegére, de azokra a csoporttagokra is, akik konvencionalisták, nem konteósok (mentesek), valamely érték miatt kerültek egykor a csoportba, de jól tűrik a konteósok és a politikailag tájékozatlan szavazók közelségét is, „elvannak” közöttük. Azokat az értékelvű menteseket (mérsékelt jobbközép) viszont, akik nem jól tűrték a konteósok közelségét, szót emeltek ellene, nos azokat a „politikus” már rég eltávolította a csoportból.

A „politikus” felülről, kívülről, kritikával tekint a liberális, a szociális (szocialista) és konzervatív pártokra is, arra is amelyikben éppen van.
Megtapasztalja, hogy ha liberális nézeteket hirdet, a létező legtöbb konteó zúdul rá kívülről, mintha automatából jönne. Ez nem a „politikus”-nak való, ezért inkább antiliberális lesz, attól kezdve maga zúdít konteókat a liberálisokra.

A szociális (szocialista) pártok már eggyel jobb helyzetben vannak, védelmet ígérnek a szegénységet okozó gonosz ellen, amivel a konteók egy jelentős részét lerázzák magukról, de mindig vannak közöttük liberálisok, akik vonzzák a konteókat.

A konzervatív pártok eleve a legkevesebb konteóval sújtottak, nemesek, régiek, eredetiek (meg leírhatatlanul sokfélék), de közöttük is megbújnak nemzeti liberális álarcot viselő, kozmopolitákkal szóba álló egyének, amíg a „politikus” tűri, de nem sokáig tűri.

A „politikus” végül egy megtisztított párttá alakítja a sajátját, kiszorítva mindenkit, aki miatt a pártja kívülről konteóval támadható lenne, hogy csak ő tudjon másokat támadni. Más pártok szavazóit leválasztja/átveszi/lenyúlja, hiszen ő kínálja nekik a legerősebb csoportképző hiedelmeket, a nemzeti, a szociális és a túlvilági védelmet, de főleg a kor színvonalának megfelelő, legbeágyazottabb konteókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.