2017. augusztus 18., péntek

KÓRHÁZ A VÁROS SZÉLÉN

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.08.16.


Vajon miért van az, hogy a kormány csak olyan projektekbe tud belekezdeni, amelyek többszáz milliárdos szinten viszik a pénzt és soha nem térülnek meg?
Minél nagyobb egy projekt, annál többet lehet belőle zsebre tenni. Egy óvoda felújításán vagy egy tornatermen nagyságrendekkel kevesebbet lehet fogni, mint a nagy út- és vasútépítéseken, és igazi csemege a miniszterelnök Várba költöztetése, a Liget múzeumokkal telezsúfolása, a Népstadion újraépítése, Paks orosz hitelből bővítése vagy netalán az Egér úthoz szuperkórház álmodása is. Halandó ember meg nem tudja mondani, ezek a beruházások ténylegesen mennyibe kerülnek és arra is nehéz válaszolni, vajon mekkora árnövekedés könyvelhető el a projekt vezetőinek inkompetenciája, a kiszámíthatatlan és időnként lehetetlen nagyfőnöki kívánságok vagy éppen a nagyüzemi lopás (túlárazás) miatt.
A szuperkórház már a kezdetek kezdetén hozza az összes tünetet, amit a józan észt teljes mértékben nélkülöző projekt hozhat. Az, hogy Fidesz-közeli vállalkozó telkét kellett megvenni a beruházáshoz, csak az első csepp a pohárban. Hiszen mit is kezdene vele a kedves tulaj? Közmű nincs az ingatlanon, nehezen megközelíthető, tőzegmocsaras – az államon kívül vajon ki szeretne olyan helyen építkezni, ahol hat méter mélyen már víz van? A költségvetésnek ugyebár nem gond finanszírozni azt a meglepetést, ami emiatt építkezés közben éri a kivitelezőt, lehet majd újragondolni a kivitelezés közben használt technológiát és jöhet a vastagon fogó ceruza is, már árazhatók is be az újabb és újabb pótmunkák, az adófizetők meg úgysem tudnak mit kezdeni egy olyan információval, hogy még 15 milliárddal többe kerül valami. Aztán meg még hússzal.
Egy normális világban ritkán kezd egy kormányzat úgy nagyberuházásba, hogy már a telek megvásárlása is korrupciógyanús, hiszen az aláírók egy normális világban joggal félhetnek attól, hogy ez az aktus már maga alsóhangon megér vagy 5 évet a hűvösön. A normális világ ebben az esetben hangsúlyozott kritérium, mert mi nem olyanban élünk. Magyarországon a leggazdagabbak az adófizetők, legalábbis a kormányzat szerint, éppen ezért számolatlanul lehet a pénzüket költeni, cserébe ügydöntő politikusaink önmaguknak teljes büntetlenséget adnak. Ha csak 30%-os túlárazással számolunk, akkor ez 200 milliárdos beruházás esetén garantált 60 milliárdnyi magánbankszámlákon landoló ingyenpénz, amiből aztán lehet venni újságot, tévét az egész Kárpát-medencében, még két jachtot kikötővel, három szállodát meg négy futballcsapatot. Az uniós beruházásokból azonban tudjuk, akár a tízszeres túlárazás sem ritka, de a háromszoros mindenképpen belefér.
A kórházhoz megvásárolt ingatlan tulajdoni átírása azonban csak a kezdet, egy vissza nem térő gigaalkalom ingyenmilliárdok kitalicskázására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.