2017. augusztus 7., hétfő

LAKÁSBÉRLÉS KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.07.


A külföldi munkavállalás esetében a „hol lakjunk” mindig kulcskérdés. Márpedig lakást bérelni (a sokak által kényszerből választott szobabérlést most tegyük félre) nem is olyan egyszerű. Nem elég, hogy elég komoly kezdőtőke kell hozzá, ráadásul a dolog menete sem olyan egyszerű. Az alábbiakban pár személyes példán keresztül is megnézhetjük, hol miként zajlik ez a folyamat.



London, Egyesült Királyság


Brexit ide, Brexit oda, a brit fővárosban még mindig sok magyar él, és bérel sokszor szobát, de lakást is. Lássuk, hogy aki most vágna bele, az mivel számoljon nagyságrendileg. (Természetesen lehetnek eltérések, majd jól megírjátok.)

Egyfelől van egy foglaló, ami mondjuk egy havi 1000 fontos lakás esetében 400-500 font. A rossz hír az, hogy elvileg ezt le kell tennünk, hogy bizonyítsuk szándékaink komolyságát, a jó hír az, hogy ha beköltözünk, vagy ha nem miattunk hiúsul meg a dolog, akkor visszakapjuk. Nem kapjuk viszont vissza akkor, ha a referenciáinkkal akad gond, vagy ha mi lépünk vissza.

Ami külön csodás, hogy ugyan a letét elvileg biztosítja nekünk a kinézett ingatlan bérletét, de a tulajdonos aláírás előtt bármikor kifarolhat a kölcsönből, ha meggondolja magát, vagy ha jobb ajánlatot kap.

Adminisztrációs költségek: egyheti bérleti díj (+ áfa). Ha ez nem lenne elég, általában hathétnyi kauciót is le kell tenni, és persze előre ki kell fizetni egyhavi bérleti díjat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a My Great Move oldal szerint egy havi 1000 fontos lakás esetében beköltözés előtt ki kell fizetnünk 2800 fontot – elméletben. Aztán hogy a gyakorlat miként alakul, az egy másik kérdés…

Manchester, Egyesült Királyság

Charlotte O’Toole egy elég nagy, két hálószobás lakást bérel egy átalakított házban. Övé az alsó szint a kerttel, konyhával és jó sok tárolóhelyiséggel, ráadásul az ingatlan elég jó helyen van, alig 5 km-re a belvárostól, Chorltonban.

Neki nem kellett kauciót fizetni, csak aláírtak egy szerződést, amiben szerepel az is, hogy ők állnak minden javítási, illetve nagyobb tisztítási, felújítási költséget. Az ingatlanért havi 685 fontot fizetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.