2017. augusztus 31., csütörtök

LEHET, HOGY McCAIN ÉS MERKEL "BEHAJTOTTÁK" ORBÁNT A TUSVÁNYOSI ZAVAROSBA?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.30.


...A gondolatkísérlet keretében próbáltam értelmezni Orbán Viktor külpolitikai törekvéseit. Abból indultam ki, hogy nem kifejezetten a saját szakállára, hanem Berlin tudomásával kalandozott orosz tájakon. De úgy járt, mint egykor Horthy, aki nyári felszerelésben eresztette el a csapatait Moszkva felé, de közben bejött a tél és a sereg elakadt a végtelen hómezőkön.


Feltehetőleg Orbán, mint kísérleti nyúl, nagyon hasznos lehet a németek számára.

A paksi bővítéssel és a Déli áramlattal kapcsolatos atlanti reakciók felbecsülhetetlen információt szolgáltattak Merkel számára, aki egyetlen lépést sem tett Orbán kalandozásainak a leállítására.

Magasról nézte, ahogy a német sajtó végig verte Orbánt (szinte sosem a budapesti kormányról írtak) és csak a külügyi stábja küldött pro forma, egy enyhe szidást, kis „rosszaság” stílusban.

Orbán meg éppen Cameron keze után kapkodott, mert nem vette észre, hogy a nyúl szerepét osztották rá ott, ahol vadásznak gondolta magát. (Sőt, a tusványosi beszédet úgy mondta el, mintha maga lenne a vadásztársaság felügyelője.)

Róna Péter abszolút pontosan érti McCain szenátor által bedobott neofasiszta diktátor kifejezést, amikor azt a németeknek szóló üzenetként értelmezi. Gondolom, Washingtonban már régen dekódolták Orbán szerepét a németek forgatókönyvében. Az amerikaiak itt a „lányomnak mondom, hogy a vejem is értsen belőle” kommunikációs sémát alkalmazták.

McCain és az orosz gazdasági potenciál!


McCain beszéde nem egy rögtönzés volt, amit a teljes szöveg és a másnapi közlemény kétségeket kizáróan bizonyít.

Róna Péter a budapesti kollégáinál jobban ismeri az amerikai viszonylatot és a reálpolitika követelményeit. Amit Oroszország gazdasági erejéről mond, miszerint holland nagyságrendet képvisel, nem lehet tudni helytálló-e? Véleményem szerint jóval, minimum háromszorosa a Benelux Államokénak együttéve. Mennyiségileg, természetesen.

Érdekes, hogy az ukrán konfliktus első szakaszában az elemzők az oroszokat igyekeztek felértékelni, az amerikai potenciált pedig lehúzták.

A szankciókról pedig csak annyit, hogy a ’80-as években a KGST erősebb volt a mai orosz gazdaságnál, a szankciókkal mégis kivéreztették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.