2017. augusztus 5., szombat

MAGYAROK, VÁSÁRLÁSRA FEL?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.04.


A legfrissebb adatok szerint már tényleg látványos bővülést produkál a tartós fogyasztási cikkek forgalma. A forint mostani erősödése pedig elemzők szerint az árakra is kedvezően hathat majd, de ez tovább növelheti a külföldi netes boltok forgalmát is. Megnéztük, mit produkált az euróhoz képest az elmúlt években a forint, és mire érdemes még figyelni.

Az idén júniusban az előző évinél 8,5 százalékkal többet adtak el nem élelmiszerekből a boltokban. Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a kiskereskedelem növekedésének júniusi tempója (ez a naptárhatást is figyelembe véve kereken hat százalék lett) meghaladta a várakozásokat. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta: a hathavi összesített adatokból is jól látszik a nem élelmiszerek, így a tartós fogyasztási cikkek népszerűsége.

Az elmúlt hetekben bekövetkezett forinterősödés Németh szerint az importból származó termékek beszerzési árára kedvező hatással van. Úgy véli, ennek következményeként az online és csomagküldő boltok forgalma is emelkedhet a következő időszakban. Németh Dávid azonban arról is beszélt, hogy nemcsak a magyar, hanem a külföldi netes boltok forgalmát is növelheti az erősebb forint.

Ez nyilvánvalóan így van, bár nehéz elválasztani, hogy a mi írható a vásárlói szokások változásának és mi a forint erejének számlájára. Az viszont biztos, hogy sokan örülhetnek annak, hogy külföldön többet kapnak a magyar fizetőeszköz ellenében. Ez a turizmust is fűtheti, hiszen – mint már csúcsszezon előtt megírtuk (azóta pedig még tovább erősödött a forint) – aki az idén ugyanoda megy külföldre nyaralni, az a tavalyi főszezonhoz képest csak a forint ereje következtében úgy élheti meg, mintha körülbelül öt százalékos engedményt kapna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.