2017. augusztus 29., kedd

MAGYARORSZÁG FALTÖRŐ KOS AZ UNIÓ DESTABILIZÁLÁSÁHOZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.29.



- A magyar és az orosz vezetőt a nyugat és az EU elutasítása ültette ismét tárgyalóasztalhoz, de Orbánnak kell az olcsó gáz, valamint Paks. Utóbbi jól jön Putyinnak is.
- Varsó non coronat: Lengyelország beintett Brüsszelnek a bírák ügyében (is).
- Mundruczó világszínházat csinált Zürichben a magyar valóságot feltáró Látszatélettel

Die Welt

„Putyin és Orbán: az orosz-magyar judokapcsolat” címmel az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy a kép politikust nem csupán a sport szeretete fűzi össze, hanem az is, hogy az érdekekre és a hatalomra építő vezetési stílust tartják az egyetlen üdvözítő módnak a politikában. Mindenesetre a vendég magával hozta a fél kormányt, hogy a gazdasági együttműködésről és energiapolitikai döntésekről tárgyaljanak. Így a földgázszállításokról és Paksról. Oroszország ura gyakori vendég Budapesten, a média gyakran úgy mutatja be, hogy Magyarország trójai faló a Kreml számára az EU-ban és a Nato-ban. A kérdés persze ennél bonyolultabb, de vannak átfedések a két ország, illetve a két politikus között. Orbán azt mondja partneréről, hogy annak nincsen felismerhető személyisége, csak a hatalmat képviseli, valamint azt, amit országa érdekének tart. Meg hogy az államfővel nem lehet baráti kapcsolatot kiépíteni. De azért egyetlen más uniós, illetve Nato-állam első emberének sincs olyan jó viszonya Putyinnal, mint éppen a magyar kormányfőnek.

Orbán szeretne olyan lenni, mint az elnök: csak semmi érzelem, lelki tusakodás, kizárólag a csupasz nemzeti érdekek a fontosak. De ő sem akar senkivel sem barátkozni, csakis a céljait érvényesíteni. Sok minden köti össze őket. Pl. gyerekesnek tartják a moralizálást menekültügyben. Naivitásnak minősítik az emberi jogok forszírozását. Éretlenségnek, ha bárki védelmezi a demokráciát. Úgy gondolják, hogy csakis ők a felnőttek az iskolai önképző körök színvonalát idéző világszínpadon. Azon kívül szeretik a dolgokat férfi módjára, egymás között elintézni, felesleges a döntéseket rábízni olyan bonyolult intézményekre, mint bizottságok és parlamentek. Formálisan persze szükség van ezekre, de a végső szót a főnökök mondják ki. Orbán szívesebben tárgyal olyasvalakivel, mint Putyin, semmint a Bizottsággal.

Mindketten azt vallják, hogy vége a nyugat fölényének. Sőt a nyugat csak még tovább gyengül. Már nem példakép a világ számára. A jövő sokpólusú, az államközi kapcsolatok viszont a jövőben inkább kétoldalú alapokon nyugszanak majd. Orbán szerint ebből Magyarország számára az következik, hogy nem szabad egyetlen hatalomra támaszkodnia. Játéktere kitágításához a németeknek termelési lehetőségeket, az amerikaiaknak katonai támaszpontot, a törököknek és a kínaiaknak gazdasági opciókat kínál. Az oroszoknak pedig főleg színpadot, az nem kerül semmibe. Putyin ily módon bizonyíthatja, hogy a Nato és az EU megosztott Moszkvával szemben. Még ha ez így nem is igaz. Magyarország ugyanis betartja a szankciókat és támogatja a Baltikum, illetve Ukrajna védelmét. Persze az olcsó gáz és atom a politikai befolyásolás eszközét jelenti orosz szemszögből. Putyin reméli, hogy vissza tudja állítani a korábbi érdekszférát, Orbán ellenben abban bízik, hogy pénzt tud kiszedni belőle, anélkül, hogy ténylegesen függő viszonyba kerülne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.