2017. augusztus 10., csütörtök

MÉDIANAPLÓ - MENNYIT ÉRNEK A MEGYEI NAPILAPOK?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2017.08.10.


A tegnapi bejegyzést Orbán Viktor bizalmi embereiről írtam. Azokról a vállalkozókról, akik extraprofitra tesznek szert, ennek fejében olyasmibe is befektetnek, amire a miniszterelnök kéri őket. Egyik újságíró kollégám felhívott, és azt firtatta, vajon miért hagytam ki Mészáros Lőrinc portfóliójából a vidéki napilapokat, elvégre 14-et is megvásárolt. Hozzáfűzöm: 13 megyeit és egy városit.

Azért hagytam ki, mert az említett befektetések (a veszprémi kézilabda csapat feltőkésítése, az itthoni és határon túli fociakadémiák, labdarúgó csapatok működtetése, a Vál-vögyi főiskolások és egyetemisták anyagi támogatása) inkább viszik, mint hozzák a pénzt, a vidéki napilapok viszont a nyereséges kategóriába tartoznak. Eleve nagy példányszámmal indultak, a rendszerváltás táján akadt kettő is, amely százezerben jelent meg. S bár azóta elvesztették a példányszámuk felét, még mindig jobban jártak, mint az országos terjesztésű újságok.

Apropó terjesztés. 1993-ban az Antall-kormány, kiszorítandó a külföldi sajtóbefektetőket, 30 százalékkal fölemelte a postai terjesztés díját. Erre a vidéki újságok francia, angol, osztrák és német tulajdonosai leváltak a Magyar Postáról, és kiépítették a saját terjesztői hálózatukat. S mert korábban kicserélték a szerkesztőségek számítógép-állományát, később pedig korszerű nyomdákat építettek, hogy a megyeszékhelyi nyomdákból átvihessék az újságjaikat, előkészítették a digitalizációt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.