2017. augusztus 24., csütörtök

"MÉG EGY ILYEN GYŐZELEM ÉS ELVESZTÜNK" - TRUMP MEGVÁLASZTÁSA ÉS AZ USA POLITIKAI HANYATLÁSA

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.23.


A neokonzervatív amerikai újságíró, Charles Krauthammer feltette a költői kérdést: urai-e a világnak az amerikaiak?

A kérdésre, az ezredforduló és a jelenlegi világpolitikai helyzet realitásaira tekintve lehet választ adni: az USA, állama hatalmának tetőpontját, a két világháború során és az azt követő XX. századi „Hideg Háborúban” érte el. Az ezredfordulón hanyatlásnak indult.

A Római és az Amerikai Birodalom hasonlóságai!

Sok publikáció jelent meg, könyvek, cikkek az USA-ban az eltelt 25 évben a két birodalom hasonlóságairól.
A Római Birodalom hanyatlásának egyik oka a mértéktelen terjeszkedés, ami agresszióval és birodalmi gőggel párosult. Az Egyesült Államok dezorganizációs jelenségei azt mutatják, hogy az „Imperium Americanum” a XXI. Században hasonló sorsra van ítélve.[1] Addig viszont félrevezető a kérdés, „Why the West Has Won” (Miért győzött a Nyugat?). Jogos az amerikai értelmiség felvetése, bizonytalansága, mert a Nyugat világméretű „győzelme” semmiképpen sem biztosított.[2]
Jóllehet az USA éppen olyan erős hadsereggel rendelkezik, mint a maga idejében Róma, felszerelve a világ legdrágább és legjobb haditechnikájával, éppúgy, mint a maga idejében a Római Birodalom, az USA hadserege nem legyőzhetetlen. A 2. világháborútól számítva az Egyesült Államok sohasem volt abban a helyzetben, hogy hatásos győzelmet arasson. Elég, ha csak Koreára és a nagyon is nyilvánvaló vietnámi vereségére gondolunk.
Washingtonnak csak arra tellett, hogy az amerikai szubkontinensen, saját „hátsó udvarában” katonai erőszakkal, apróbb rendszereket döntsön meg, pl. a Noriega-rezsimet Panamában, vagy a parányi karibi szigetország, Grenada kormányát, ahol a GI 1983-as partraszállásakor szembenálló katonai erő hiányában, egymást, saját egységeiket vették tűz alá.
Az 1991-es első öbölháború sem vezetett Saddam Hussein várt eltávolításához. Következményképpen az Egyesült Államok előszeretettel vezetett háborúkat a világ legszegényebb országaival szemben, amelyek gyakorlatilag nem rendelkeztek reguláris hadsereggel, de ezek a háborúk is eredménytelenek voltak. A 90-es évek elején Szomáliában az államiság helyreállításáért indított megszállás is kudarcot vallott, az ENSZ égisze alatt.
Belgrád és környékének bombázása a 90-es évek végén rendszerváltáshoz vezetett ugyan Szerbiában, ám a szerb-jugoszláv hadsereg, szárazföldi amerikai csapatok hiányában  érintetlen maradt. Az újonnan bevetett, nyugatbarátnak kialakított szerb kormány minden volt, csak nem stabil és nem Amerika barát.
2001-ben az afganisztáni és 2003-ban az iraki invázióval, első lépésben nem tudták elérni a háború fő célját, Osama Bin Laden elfogását sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.