2017. augusztus 23., szerda

MERRE TOVÁBB, MAGYARORSZÁG?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.22.


A kérdésre nem hiszem, hogy van emberfia hazánkban, aki tudja a tuti választ. Biztos léteznek önjelölt próféták, jövőbelátó jósok, akik képesnek hiszik magukat, hogy nemcsak egy ember, hanem egy ország jövőjét is kiolvassák a varázsgömbjükből. Nekem nincs ilyen jövőbelátó gömböm.

A kérdés ugyanakkor jogos. Nem egészen nyolc hónap múlva, az urnák elé járulunk, döntünk arról, milyen jövőt is gondolunk Magyarországnak.

Nem leszünk könnyű helyzetben. Legalábbis most, augusztus 22-én így látszódik.

A Fidesz minden eszközt bevet azért, hogy a hatalmát megtartsa, az elsíbolt milliárdok nyomát végleg eltüntesse. Ehhez minden a rendelkezésére áll. Viszonylag stabilnak tekinthető 2 millió szavazó, a média – országos és helyi egyaránt –, pénz pedig annyi, mint a pelyva. Már most készülnek a kampányra. Fő üzeneteik is készen állnak: Soros, Brüsszel, Orbán megvédi a magyarokat. Egy büdös szót nem fognak ejteni a rothadó egészségügyről, a tönkretett oktatásról, a rendszerszintű korrupcióról. Orbánt saját táborának egyben tartása érdekli, a másik nyolc millió magyar sorsa nem.

Az ellenzéki oldal ma talán még jobban megosztott, mint négy éve volt. A sok kis párt a demokratikus ellenzéki térfélen, a Fidesz malmára hajtja a vizet. Minél több párt indul közülük az egyéni választókerületekben, annál jobb Orbánnak. A demokratikus ellenzék egyetlen esélye a győzelemre az egy közös jelölt minden választókerületben, és egy, de maximum két országos lista állítása. A mai választási matematikát és a pártok erőviszonyát figyelembe véve, más megoldás esélye a kormányváltáshoz – szerintem – nulla.

Ma nem látom, hogy az általam írtak miként lesznek megvalósíthatóak. A hosszú, forró nyáron talán az érintett pártok vezetői is gyűjtöttek annyi bölcsességet, hogy ne csak üres szövegnek tűnjön, hogy Orbánt le akarják váltani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.