2017. augusztus 12., szombat

NEKEM A BALATON... - 9+1 KEDVENC FILMÜNK A NAGY TÓ PARTJÁRÓL

POPZ CINEBLOG
Szerző: popz
2017.08.10.


Megszámlálhatatlanul sok film foglalkozik a Balatonnal. Némely esetben csak háttér, máskor azonban maga a főszereplő a tó, ami nemcsak itthon kedvenc, hanem egész Közép-Európa legkedveltebb darabja. Nem csoda hát, hogy sok kedvenc mozifilmünkben kap hangsúlyos szerepet a tó és a körülötte élők hétköznapjai. Ezekből a filmekből válogattunk egy csokorra valót; balatoni nyaralás előtt, alatt és után is ideális szórakozás.

1. Ítél a Balaton (1932)


Már a hangosfilm hajnalán téma volt a tó, ráadásul nagyon hangsúlyos szerepben. Ebben a korai Rómeó és Júlia történetben a Kovács és a Szabó család él örökös haragban egymással. Évtizedek háborús viaskodása akkor vesz újabb fordulatot, amikor Kovácsék lánya és Szabóék fia egymásba szeret. A szerelmi háromszög Kovácsék nevelt fiával teljes, akit a lánynak néztek ki férjül. Az évtizedes ellenségeskedésben és a szerelmesek sorsában a Balaton dönt egy viharos nyári éjszakán.

Fejős Pál második filmje a korszak nagy sztárjaival, a Hippolyt, a lakájból ismert Csortos Gyula és Ditrói Mór főszereplésével készült. A korszak parasztábrázolása jelentős szerepet kap benne, nem is véletlen, hogy nemcsak magyarul, hanem angolul, németül és franciául is elkészítették. A magyar és angol változat sajnos nem maradt fent, németből kellett újra szinkronizálva elkészíteni az újabb magyar verziót. Ez a YouTube-on is megtekinthető, akit érdekelnek a filmes kuriózumok, bátran szánjon rá 55 percet!...

2. Nyár a hegyen (1967)

Bacsó Péter egyik korai filmje Badacsonyban játszódik. Egy régi internálótábor maradványait vette meg a helyi tanácstól Komora, a festő (Pecsenke József), Dr. Szabó (Mensáros László) és Mari, a tanárnő (Gyöngyössy Katalin). Készülő terveiket egy művésztelep létrehozására a szabadság érzése járja át. 10 évvel ezelőtt zárt be a tábor, azóta pedig jelentősen változott a politikai helyzet. Régi és új rendszerek és emberek a Balaton mint háttér előtt. Kétségtelenül kisebb szerepet kap ebben a filmben a tó, mint az előzőben, a hozzá kapcsolódó életérzés tavasztól késő nyárig azonban a tó bármely pontján ugyanilyen.

Bacsó Péter ebben az időszakban nagyon kreatív alkotó volt: ettől az évtől kezdve 10 éven át minden évben kijött egy újabb filmmel. Közte volt az alapfilmnek számító A tanú című szatíra is, illetve egy másik balatoni film: a Szerelmes biciklisták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.