2017. augusztus 29., kedd

NEM AKAROM, HOGY GYERMEKEIM HŐSÖKKÉ VÁLJANAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.29.


Szép jó reggelt! Kellemes az idő és én ennek örömére jól elaludtam. Nem sűrűn fordul elő ilyesmi, de amikor igen, akkor nagyon. Nem baj, kapkodok egy kicsit.

Az Index kiderítette, hogy mit csinált Putyin Budapesten. Ha jól látom félkómásan, akkor megérkezett – bőven sokat késve -, itt volt, vigyorgott és elment. Ezért tényleg érdemes volt lezárni a fél várost, megnehezítve ezzel rengeteg ember életét. Én elhiszem, hogy a világ egyik legvédettebb emberéről beszélünk, de azért ez mégis túlzás, hogy ennyi budapestit megszívatnak miatta.

Szijjártó Péter mindenesetre magabiztosan ki-, valamint bejelentette, hogy a Paks2 beruházást mostmár semmi nem állíthatja meg. Én ennek végtelenül örülök. Főleg, mert láttam egy jó kis dokumentumfilmet a napokban. A stáb Csernobil környékén járt – a baleset után vagyunk 30 évvel – ahol ma is és még évszázadokig lakhatatlan lesz a környék. Rengeteg ember halt meg akkor, vagy hónapokkal később. Akik túlélték, azok a génjeikben viszik tovább a sugárfertőzést, genetikai mutációk formájában. A szakemberek szerint ez a negyedik generációban szokott kiütközni. Születési rendellenességek, különféle rákos megbetegedések formájában. És nem csak azokban, akik a környéken tartózkodtak a robbanás idején, hanem Európa jókora része érintett, mert a sugárszennyezés jó messzire eljutott.

Most is küzdenek a felrobban blokkal. Ember nem tudja, hogy mi fog történni a következő évtizedekben, ha a betonszarkofág esetleg szivárogni kezd.

Ugyanebben a műsorban egy német atomerőműről is szó volt. Az nem robbant fel, hanem leszerelik. Már harminc éve csinálják, de még nagyjából 40 évig fog tartani, amire teljesen végeznek a munkálatokkal és megtisztítják a területet. Ami ott probléma – és az lesz mindenhol -, hogy a kiégett fűtőelemeket és a szennyezett, sugárzó alkatrészeket hová a jó égbe tegyék. Mert azok még nagyon-nagyon sokáig gyilkolni fognak. Nem minden kimerült bánya alkalmas a biztonságos tárolásra.

Egyszóval lehetséges, hogy az atomenergia olcsó és tiszta energia, de a következményei akkor is katasztrofálisak, ha nem robban fel egy reaktor sem. A leszerelés 50-70 évig tart és többe kerül, mint amennyi pénzt megspórolt egy ország a működés ideje alatt. Ráadásul elszennyezzük vele a Földet és az csak a jövőben fog kiderülni, hogy a sugárzó hulladék mit fog okozni az élővilágban. De nem baj, a lényeg a ma, mindig csak az. Az orosz-magyar barátság és az a rengeteg pénz, amit ezzel az üzlettel zsebre lehet vágni. Más nem számít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.