2017. augusztus 14., hétfő

MIÉRT AKARNAK MINDENKIT MEGTÉVESZTENI? - NEM IS VESZ ANNYI ÁLLAMPAPÍRT A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.14.


Az Államadósság Kezelő Központ győzelmi jelentésivel szemben messze nincs annyi állampapír a lakosság kezében, mint amit közzétesznek. Az MNB számai szerint valójában már alig fektet ide a lakosság. De akkor kinek a zsebében vannak a piacinál jóval többet fizető állampapírok?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a héten arról számolt be, hogy júliusban továbbra is a hosszabb futamidejű állampapírok felé mozdultak el a lakossági vásárlások. Júliusban 143 milliárd forinttal 6358 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állománya. A havi növekedés kétharmadát a Kétéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Államkötvény vásárlások tették ki.

Még mielőtt elhinnénk, hogy a lakosság tényleg ennyi állampapírt vesz, és ennyire tudatosan alakul át a szemünk előtt a lakosság több évtizede rögzült rövid távú szemlélete a befektetésekben, gyorsan megosztjuk az olvasóval: ez nem igaz. Az MNB számai ugyanis egészen mást mutatnak, és azok a mérvadóak.

A lakossági állampapírt persze a lakosságon kívül a háztartásokat segítő nonprofit szervezetek is vásárolják, és ahogy már korábban beszámoltunk róla többször is, suttyomban a bankok is szépen zsákolják a piaci hozam akár tízszeresét is fizető papírokat. Azt már korábban kiderítettük, hogy legalább 1200 milliárd forint ezekből a lakossági állampapírokból nem a lakosságnál és nem is a háztartásokat segítő nonprofit szervezeteknél van. Ugyanis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái a mérvadóak ebben a tekintetben - ezt maga az ÁKK ismerte el, amikor szembesítettük az eltéréssel. Mint válaszukban írták, az ÁKK Zrt. a másodpiaci állomány tulajdonosi megoszlására vonatkozóan nem rendelkezik adattal, ezért nem ismert, hogy a tulajdonosi állományban milyen változás zajlik a szerződött forgalmazóknak történő elsődleges piaci értékesítést követő időszakban. A háztartások által birtokolt állampapírok - piaci értéken nyilvántartott - állományáról az MNB készít statisztikát, az ő adatai az irányadóak. Az MNB által publikált adatokkal való összehasonlítás és az ebből adódó különbség magyarázata nem az ÁKK Zrt. feladata...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.