2017. augusztus 21., hétfő

NB I: "IRREÁLIS FIZETÉSEKÉRT ÜLNEK A PADON, DE NEM IGAZOLNAK HOZZÁNK" - INTERJÚ A LEGSZEGÉNYEBB KLUB VEZETŐJÉVEL

CSAKFOCI.HU
Szerző: Privacsek András
2017.08.15. 



Lenézték és lesajnálták a Balmazújvárost a máshol kispadozó, de irreális pénzeket kereső játékosok. Az NB I legkisebb költségvetésű klubja, ahol a keret nagy része egymillió forint alatt kap. Tiba István, a tulajdonos önkormányzatot képviselő vezető többek között erről is beszélt a csakfoci.hu-nak, de elmondta azt is, miért nincs beszélőviszonyban korábbi sikeredzőjével, miért Horváth Ferencre esett a választása és kiderül, hogy reformálná meg az NB I-et. Tiba nem irigykedik a Puskás Akadémiára, de szívesen látna egy olyan szponzort, amely negyed annyival támogatná a Balmazújvárost. Interjú:

Újoncként öt forduló után öt ponttal állnak. Elégedett a csapat eddigi teljesítményével?


– Az utolsó mérkőzést leszámítva elégedettek lehetünk – kezdte Tiba István a csakfoci.hu-nak. – Ha megnézzük a sorsolásunkat – Videoton, Vasas, Honvéd, Diósgyőr, Haladás – akkor nincs okunk elégedetlenkedni. Egy-két meccsen érződött a rutintalanság, ezért nincs több pontunk. Fontos cél számunkra, hogy a téli szünetben ne legyünk reménytelen helyzetben, egy jó tavasszal szeretnénk kivívni a bennmaradást.

A szezon előtt sokan biztos kiesőnek kiáltották ki a Balmazújvárost.


– Ez rosszul esik, ugyanakkor doppingol is minket. Ha abból indulunk ki, hogy nincs NB I-es rutinunk, nincs mögöttünk egy tőkeerős befektető, ebből kifolyólag a költségvetésünk sem magas, megértem ezeket a véleményeket. Rettenetesen fontos a pénz, de nem lehet mindent csak ebből megoldani. Tavaly az NB II-ben a költségvetésünket nézve nem voltunk az első tíz klub között, mégis feljutottunk...


“Nálunk van bérplafon”

Idén az NB I-ben mennyi pénzből gazdálkodnak?

– Nagyon kevésből. Mesze leszakadva nekünk van a legkisebb költségvetésünk az NB I-ben, az előttünk álló utolsó előtti klub is 100 milliókkal többet tud költeni. A büdzsénk 75 százalékát az MLSZ központi támogatása teszi ki, míg a maradék 25-öt a város és a kisebb szponzorok biztosítják. Ebből adódóan a fiatal és a légiós szabályt is betartjuk és ezen nem is fogunk változtatni, álljon majd bárhogy a csapat a tabellán. Megjegyzem, a légiós-szabállyal nem értek egyet, mert a külföldiek korlátozásával nagyon megdrágultak a magyar játékosok, irreálisan magas fizetések alakultak ki emiatt. A fiatal-szabályt pedig megváltoztatnám. Az NB II-ben bevált a két fiatal szerepeltetése, az NB I-ben is kötelezővé tenném egy fiatal pályára küldését. Ha egy szezonon keresztül 24 tehetség rendszeresen játszana, a bajnokság végére legalább 5-6 játékosnak ki kellene magát nőnie, akik már a válogatott segítségére lehetnének. Ha ez nem jönne össze, akkor nagyon nagy baj van az utánpótlásunkkal, de meggyőződésem, hogy ez járható út lehet.

Az NB I legkisebb költségvetésű klubja, hogyan tudja kielégíteni az irreálisnak nevezett fizetési igényeket?


– Nem tudunk és nem is akarunk óriás fizetéseket adni. A költségvetésünkből adódóan nálunk van bérplafon. A legjobban kereső játékosunk havi 7 ezer eurót visz haza, egy ilyenünk van összesen, a többiek ennél jóval kevesebbet, a keret tizenegynéhány tagja 1 millió forint alatt keres. Tudjuk, hogy a magyar társadalom egészét nézve ezek is hatalmas pénzek, ugyanakkor az NB I-ben alacsony fizetésnek számítanak. A pontprémiumunk viszont úgy lett kialakítva, hogy ne csak a siker miatt érje meg mérkőzést nyerni. A győzelemért 1000 eurót, a döntetlenért pedig 500-at kapnak a játékosok, függetlenül az ellenféltől...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.