2017. augusztus 18., péntek

OLVASÓI LEVÉL: MANAPSÁG KÖNNYEN OSZTJUK A HALÁLT, TÚL KÖNNYEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Pájer Csaba
2017.08.18.



...Ennél sokkal érdekesebbek – már megint – az esetre érkezett reakciók. Ugyanis ha van valami, ami remekül leírja egy társadalom lélektani helyzetét, az nem maga az eset és az abban résztvevők, hanem az esetre érkezett reakciók. Itt például több, az esettel foglalkozó cikk alatt is megjelentek olyan kommentek, hogy az emberiség annyira romlott, bűzlő, fekete pestise eme planétának, hogy ki kellene irtani, meg kéne semmisíteni. No, ez az ami igazán érdekes…

Szerény véleményem szerint ugyanis: aki úgy véli, hogy az egész emberiséget el kéne pusztítani – a 7 milliárdhoz viszonyítva – néhány tagjának retardáltsága miatt, azt kérem, legyen szíves jó példával elöl járni, s kezdje magával. Amennyiben „nem gondolta komolyan”, vagy csak a dühét kívánta így kiadni, akkor arra kérem, hogy ne beszéljen ostobaságokat. Mert miféle szuicid hajlam kell ahhoz, hogy valaki ilyen mértékben gyűlölje a saját lényét? Gondolom, persze előbb dögöljön meg mindenki más… hátha rá nem kerül sor.

Manapság könnyen osztjuk a halált, túl könnyen. Mert nem kell odaállni a másik elé, akit meg akarunk ölni, és nem kell vállalnunk a következményeket az ítéletünkért. Hogy esetleg nem tetszik neki, és pofán ver, vagy ő öl meg. Mert miért ne? Naponta követünk el genocídiumot egész népcsoportok ellen, a képernyők mögött ülve, biztonságban, névtelenül és arctalanul (egy közösségi oldalon mindenki azt ír magáról amit akar, olyan arcot mutat, amilyet nem szégyell).

Mindenki szentül meg van győződve a saját morális felsőbbrendűségéről. És eme felsőbbrendűség biztos tudatában ömlik a mocsok a billentyűzetekből. Jó lenne, ha végre elkezdenénk belátni: teljesen felesleges bármiféle civilizáltságról és morálról beszélni addig, amíg nem vállaljuk a felelősséget azokért a gondolatokért is, amikről – tévesen – úgy hisszük, semmiféle következménnyel nem járnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.