2017. augusztus 8., kedd

OROSZORSZÁGBÓL SZERETETTEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Krekó Péter
2017.08.08.


Krekó Péter szerint Magyarország veszélyes játékot játszik amikor Oroszországot tartja a legfontosabb szövetségesének. A politológus a Reggeli Gyorsban beszélt az amerikai-orosz viszonyról is.

A politikai szakértő szerint Amerikában az orosz-amerikai viszony az egyik legfontosabb téma, de mivel a hidegháború vége és a Krím bekebelezése között nem volt az egyetemeken orosz szakértő képzés, ezért mostanra nincsenek orosz-szakértők. A Political Capital ügyvezető igazgatója ezt úgy magyarázta, hogy békeidőben nem volt erre igény és 2011 után egyértelműen a terrorizmus volt az amerikai fókuszban és nem Oroszország. 
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Putyini Oroszország logikájában, ideológiájában merőben különbözik a Szovjetuniótól, ugyanakkor imperialisztikus törekvéseiben, a titkosszolgálati szervezeteknek a külpolitikát formáló tevékenységében több a folytonosság, mint a váltás. „Sok hidegháborús tudás használható most is, de az nagyon fontos, hogy van a szakértőknek egy olyan új generációja, ami már alapvetően a putyini rendszer logikáját igyekszik megérteni Szénási Sándor kérdésére, hogy mivel lehet magyarázni, hogy egyre másra fedeznek fel a hatalomhoz kapcsolódó orosz szálak? Krekó Péter azt válaszolta, ebben a kérdésben nem látunk kellően tisztán. Hozzátette, hogy az amerikai médiában ez a vezető téma, de inkább a hatalom hiteltelítésére használják, amit az is jelez, hogy a baloldali liberális média, amely a leghangosabban hangoztatja, az a vádat, hogy Trump összejátszik az oroszokkal korábban nem nagyon foglalkozott az orosz témával.

Személyes véleményét így fogalmazta meg: „valóban nagyon sok ponton kimutatható kapcsolat. Legalább 10 az elnökhöz köthető személyre derült ki, hogy egyez etetett orosz diplomatákkal és ennek a mértéke illetve a titkossága kérdéseket vet fel. Az biztos, hogy Oroszország részéről volt egy erős szándék arra, hogy összezavarja az amerikai választásokat, Putyin egyik kedvenc gondolata, hogy Amerikában nincs demokrácia, az elektori rendszer nem demokratikus mindent a pénz ural a nagyvállalatok jelöltjei győznek. Minél nagyobb káoszt teremtenek, annál jobban átmegy ez az üzenet, és egy új hidegháborús viszonylatban jól kijátszható ez a kártya.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.