2017. augusztus 9., szerda

OSSZ ÉS URALKODJ: KÖZPÉNZESŐ A SZÉKELYUDVARHELYI MÉDIÁRA

ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszoerdely
2017.08.09.


Toronymagasan előzi Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt a helyi sajtóra költött pénzekkel Székelyudvarhely önkormányzata: az elmúlt nyolc évben szinte minden helyi sajtótermék bőkezű megrendeléseket kapott.

A forrásaink által „Borboly-modellként” emlegetett módszer lényege az, hogy politikai irányultságtól függetlenül minden médiaorgánum kap kisebb-nagyobb támogatást, és így érik el azt, hogy a kritikus hangok elhallgassanak. Bunta Levente volt polgármesternek azonban nem jött be a számítása: hiába osztott ki évente több százezer eurót, a 2016-os helyhatósági választásokat elbukta, az általa indított, az „ellenzék diktatúráját” megtörni hivatott lap ügyében a Számvevőszék vizsgálódik.
Miről szólt a projektünk?

Célunk az volt, hogy összegyűjtsük az összes, Hargita és Kovászna megyei önkormányzat (megyei tanács, megyei jogú városok, városok, községek) sajtómegjelenésekre fordított kiadásait, és így hasonlítsuk össze az egyes településeket.

Kíváncsiak voltunk, van-e olyan település, amely a többieknél több pénzt költ médiamegjelenésre, és ha igen, mi ennek az oka. Továbbá van-e olyan médiaorgánum, amely a többieknél látványosan több közpénzt kap? Ha igen: miért?

Bár ez a téma messze túlmutat ennek a cikknek a keretein, azt is meg szerettük volna nézni, hogy milyen hatása van a sajtószabadságra ezeknek a szerződéseknek: mennyire működik ez a rendszer egyfajta „puha” cenzúraként, vagyis elhallgattatja-e az önkormányzatokkal szembeni kritikus újságírókat egy-egy zsírosabb reklámszerződés?

A válaszokból kiderült, sok település éves sajtókiadásainak nagy része kis, pár száz lejes tételekből áll: karácsonyi és húsvéti üdvözletek, az EU-pályázatoknál kötelező hirdetések és tájékoztatások, közérdekű bejelentések, ritkábban a település népszerűsítését célzó anyagok. Találtunk szokatlanabb megrendeléseket is, ahogy kirívó összegek is voltak – ezekről azonban később.

Az adatok 2008. június 15-től 2016. december 31-ig terjedő időszakból származnak, kivéve Székelyudvarhelyt, ahol a 2016-os év csak márciusig szerepel (mivel az régebben kiperelt adatokból áll). Székelyudvarhelyről 2008-as adatokat sem kaptunk.

Adatbázisunk nem teljes, sok kis településtől nem kaptunk még választ. További hiányossága az adatainknak, hogy csak azok a kiadások szerepelnek benne, amelyekről kimondottan az önkormányzat döntött. Kimaradt az önkormányzatok fennhatósága alatt működő intézményeken és vállalatokon keresztül kiosztott pénz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.