2017. augusztus 6., vasárnap

PÉTERFALVI ATTILA SZERINT NINCS RENDBEN A KORMÁNYZAT POLGÁRAIT MEGFIGYELŐ RENDSZERE

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.08.06.


Amint arról a Zárójel beszámolt, a hét elején a Belügyminisztérium által benyújtott salátatörvényben Péterfalvi Attila szerint van olyan rész, ami alapjaiban változtatná meg az állampolgárok személyes adataira és azok kezelésére vonatkozó passzusokat.

No, no!

Komoly problémái vannak az Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének a belügyi tárgyú törvénymódosítással. Központi adattároló szervezetre bíznák a különféle szervek által készített kép- és hangfelvételeket, azokat egységesen kezelnék, nemzetbiztonsági, bűnüldözési indokra hivatkozva onnan ki is kérhetnék azokat.

Péterfalvi legfőbb gondja a tervezettel, hogy az szinte automatizálná a hozzáférést az egyes hatóságok (pl. közútkezelő, közterület-fenntartó, rendőrség) által készített felvételekhez. A most érvényben lévő szabályzás értelmében egyenként kell az adatokért folyamodni, dokumentumokkal kell alátámasztani, hogy a kért adat szükséges az adott szervezet törvényben rögzített feladatainak ellátásához.

A törvénytervezet szerint azonban ezentúl általános, keretjellegű engedély alapján juthatnak az adatokhoz, ami nem garantálja az egyes adatfelhasználások dokumentálását. Így az adatfelhasználás utólagos ellenőrzése sokkal nehezebb.

Az adatigénylő szervezetek a tervezet alapján nemcsak utólag igényelhetik a már elkészült kép- és hangfelvételt, hanem folyamatosan, egyidejűleg is megfigyelhetik a központba továbbított felvételeket. Sőt, az általános keretjellegű engedély alapján a jövőben elkészülő felvételekhez is hozzáférést szerezhetnek – írja Péterfalvi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.