2017. augusztus 24., csütörtök

RADIKÁLIS, DE MÉGIS KOALÍCIÓKÉPES BALOLDAL - A DIE LINKE A NÉMET VÁLASZTÁSOK ELŐTT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Farkas Eszter
2017.08.23.


...A Linke szavazók több mint fele szerint az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb fenyegetést a világbékére. A politikai témák közül számukra a szociális biztonság, a nyugdíjak, az egészségügy és az oktatás a legfontosabbak, míg a külpolitikai kérdések egyáltalán nem bírnak kiemelt jelentőséggel. Érdekes – és talán a várakozásnak némileg ellentmond – hogy a Linke szavazói a menekültkérdést szintén csak közepesen fontosnak jelölték meg a kérdőív kitöltése során.

A párt szavazói a Linke iránt kifejezetten elkötelezettnek mondhatóak, ez abból is kiderül, hogy a jobboldali és konzervatív szavazók véleményével szinte soha nem tudnak egyetérteni, illetve hogy a Linke szavazói közül sokan nyilatkoztak úgy, más pártok szavazóinak véleménye könnyen feldühíti őket.
Miért érdekes ez nekünk?

Hogy nekünk, magyaroknak miért érdemes a németországi választások kimenetelét figyelemmel követnünk, milyen politikai relevanciája van annak, ki kormányoz az Európai Unió gazdaságilag legerősebb tagállamában, talán nem szükséges a Kettős Mérce olvasóinak a szájába rágni. Az mindenesetre a politikai kultúrák közötti jelentős különbséget mutatja, hogy míg itthon a jelenlegi választási rendszer adottságainak ellenére a legtöbb ellenzéki párt nem mutat hajlandóságot választási vagy politikai szövetség irányába, addig a német baloldali kis pártok ennél jóval felelősségteljesebben alakítják ki politikai stratégiájukat és nyitottabbak a más pártokkal való együttműködésre, ha azzal ők is jól járhatnak. Hogy a magyar baloldali ellenzék mikor jut el erre a szintre, nem tudom. Addig meg kell elégednünk a lassan féltucatnyi néhány százalékos népszerűséggel bíró miniszterelnök-jelölttel és a kissé arrogáns újonnan szerveződőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.