2017. augusztus 23., szerda

SASKIA SASSEN: A GYŰLÖLETET A FELTÉTELEK HATÁROZZÁK MEG, NEM A VALLÁS VAGY A BŐRSZIN

HUPPA BLOG
Szerző: Kustán Magyari Attila
2017.08.23.


A migráció, az Európai Unió, a városok jövőjéről kérdeztük Saskia Sassent. A holland-amerikai szociológus és közgazdász az elmúlt évtizedekben az említett témák mellett számos kérdéssel foglalkozott, legyen szó globalizációról vagy kapitalizmuskritikáról.

Több ízben is arra emlékeztet minket írásaiban, hogy létezik egy harmadik típusú migráció, amit a gazdasági fejlődés okoz. Milyen méretű problémáról beszélünk és miért nem hallunk erről túl gyakran?

Ez egy olyan probléma, ami egyre inkább fontos a számomra. Kétféle migráns szubjektumot ismer el a törvény, még ha két nagyon különböző jellegű törvényről is beszélünk. Az egyik a menekült, akit egy nemzetközi rendszer ismer el (ami nem azt jelenti, hogy bármelyik ország segíti őt, ha hozzá fordul segítségért), a másik a bevándorló, egy erős személy, aki elhagyja az otthonát, de kapcsolatban marad vele, gyakran küld pénzt haza, hogy segítsen az otthon maradottaknak stb. – itt nemzetközi törvényről beszélünk (és ismét: nem mindig elfogadott, de létezik törvény, ami jogalapot ad).

Most azonban egy harmadik szubjektum is megjelenik, aki egyfajta menekült a gazdasági fejlődés bizonyos módszerei elől. Itt szó van bányászatról, ültetvényekről, nagy víz- és üdítőpalackozók területvásárlásairól – akik a víz megszerzése miatt járnak el így, majd hátrahagyják a kiszáradt s halott területet –, és egyéb „fejlesztésekről”. Ezek több millió kisgazdát űznek el saját területeikről évente, amikor pedig megtörtént a kitermelés, halott területeket és vizet hagynak hátra.

Ez a migráció azon formája, amelyet a rendszerünk GDP-növekedésként határoz meg, ennélfogva törvény szerint nem számítanak menekültnek ezek az emberek annak ellenére, hogy milliók űzettek ki a területeikről. Új rendszerre, új törvényre van szükségünk, amelyik elismeri őket menekültként, de ez nem lesz könnyű feladat, amíg ezeket a gazdasági fejlesztéseket pozitív jelenségként értelmezzük – holott nem azok!

Erről bővebben írok az Expulsions (Kitelepítések) című könyvemben, illetve egy tanulmányomban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.