2017. augusztus 2., szerda

TRUMP AZT CSINÁLJA, AMIT PUTYIN, ERDOGAN ÉS ORBÁN: FEL AKARJA SZÁMOLNI A DEMOKRÁCIÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.02.



- Az amerikai alkotmány sem képes megvédeni önmagát, ezért a Kongresszusnak haladéktalanul lépnie kell az elnök ellen
- Lengyelország könnyen ráfizethet, ha sokat kakaskodik az EU-val. A Fitch beszólt Varsónak
- A magyarok bevették a kormánypropagandát és tényleg azt hiszik, hogy a migráció hatalmas veszélyt jelent
Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70802

New York Times

Magyarország lassan, de biztosan eljutott oda, hogy már nem igazi demokrácia. Így látja ezt vendégkommentárjában a Harvard Egyetem egyik tanára. Yascha Mounk szerint nálunk a demokrácia nem akkor ért véget, amikor Orbán Viktor telerakta saját embereivel a választási bizottságokat, a híveit állította a közmédia élére, vagy amikor megváltoztatta az alaptörvényt, hogy kiterjessze hatalmát. Ám mindezen lépések miatt az ellenzéknek csekély az esélye, hogy leváltsa a jövő évi választásokon. A magyar párhuzam annak kapcsán merült fel, hogy a szerző szerint Amerika általános alkotmányos válság felé tart, miután Trump megsemmisíti a demokráciát. Véget akar vetni a jogállamnak, hogy megússza az ellene zajló vizsgálatot. Fontos, hogy fokról fokra jutna el céljához, ahogyan azt Putyin, Erdogan és Orbán tette. Valamennyien azzal kezdték, hogy szeretnék megerősíteni a demokratikus intézményeket, ám a folyamat egy idő után ellenőrizhetletenné vált, már túl késő volt a hatékony ellenállásra.

Persze az Egyesült Államok ettől egyfelől még messze van, másfelől azonban javában tart az alkotmányos dekonszolidáció felé. Trump mindinkább a nagy többséggel megválasztott erős emberek kottájából játszik, akik súlyos és hosszantartó károkat okoznak a demokratikus intézményeknek. És a lakosság 40 % még mindig támogatja, amit művel (ezen belül 80 % a republikánusok aránya. Ez azért aggasztó, mert az alkotmány nem tudja megvédeni önmagát, és ha a törvényhozás nem száll szembe az elnökkel, akkor az azt hiheti, hogy még azt is átvészeli, ha jogköre alapvető korlátait sérti meg. Utána akár bírósági ítéleteket hagyhat figyelmen kívül, kritikus újságokat zárathat be, és az igazságügyi tárcához kinevezett megbízottain keresztül vádat emeltethet Hillary Clinton ellen. Szóval, a Kongresszusnak jeleznie kellene számára, hogy hol a határ. Ha ez sem segít, akkor jönnie kell az impeachmentnek, az alkotmányos vádemelési eljárásnak. A halogatás veszélyes. A köztársaságot csak úgy lehet megvédelmezni, ha a konzervatív képviselők szembeszállnak az elnök tekintélyelvű hozzáállásával. Már ma.

Reuters

A Fitch arra figyelmeztet, hogy egyelőre ugyan nincs kihatása, középtávon viszont hátrányosan érintheti a lengyel növekedést és az állam fizetőképességét az unióval kialakult egyre rosszabb viszony. A jogállami eljárás az utolsó szakaszába lépett és a Bizottság kilátásba helyezte a 7-es paragrafus alkalmazását. Persze Magyarország már jelezte, hogy meggátolja a szavazati jog felfüggesztését. A nagy veszély azonban az Varsó számára, hogy korlátozzák a következő években a közösségi támogatásokat, vagy további feltételekhez kötik azokat. 7 év alatt összesen 86 milliárd euró sorsa forog kockán, miközben a nemzeti hozzájárulások jelen állás szerint már úgyis visszaesnek a britek távozása miatt. Azon kívül a belső megosztottság visszavetheti a külföldi befektetéseket, ronthat az ország vonzerején. Márpedig ez kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország hitelbesorolását, ha párosul a makrogazdasági bizonytalansággal és az alacsonyabb növekedési ütemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.