2017. augusztus 31., csütörtök

ÚGY KÖLTI AZ UNIÓS PÉNZT A KORMÁNY, MINTHA NEM LENNE HOLNAP

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2017.08.30.


Az Európai Uniótól kapott pénzek ma már alapvetően befolyásolják a költségvetés helyzetét, a költségvetési hiány alakulását. Az adatok alapján úgy néz ki; annak menedzselése, hogy – a megvalósult vagy tervezett programokhoz – milyen ütemben tud forrásokat lehívni a mindenkori magyar kormány, a Budapest és Brüsszel közötti politikai csata része. A Policy Agenda megvizsgálta, hogyan változott 2004-től kezdve az EU-s források mértéke, és mennyire látszik a választások előtti túlzott költekezés.

Az Európai Uniótól kapott egyik forrás a költségvetésen keresztül érkezik Magyarországra, ezeket a magyar kormány osztja szét a pályázók, illetve a kiemelt projektek között. A támogatások kifizetése a magyar költségvetésből történik, ahova az Európai Bizottság utalja a korábban kialkudott források ellentételezését. A programokat az EU-s források és a hazai költségvetési támogatások finanszírozzák, ezért nyilvánvalóan nem a teljes támogatást utalja a bizottság, hanem támogatási ciklusonként változó arányban teszik ezt meg – vázolja fel a rendszert elemzésében a Policy Agenda.

A magyar kormánynak természetesen van arra lehetősége – és gyakran él is ezzel a lehetőséggel –, hogy előleget adjon a támogatott félnek. Ezt nyilvánvalóan a hazai költségvetés terhére teheti csak meg. Amíg a projekt nem jut elszámolható fázisba (akár részben), addig az előleget csak és kizárólag a magyar adófizetők állják.

Könnyű belátni, ha a magyar kormány – akár politikai okokból – sok pénzt fizet ki előlegként a nyertes pályázóknak, akkor nagy a költségvetés kockázata. Ha jobban vigyáz a költségvetés egyensúlyára és óvatosabban bánik a pénzekkel, akkor adott éven belül kisebb pénzekkel kell kiegészítenie az EU-tól érkező támogatásokat.

2004-től 2017 júliusáig az európai uniós fejlesztési forrásokra körülbelül tízezermilliárd forint érkezett a magyar költségvetésbe. Ez éves átlagban 750 milliárd forintot jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.