2017. augusztus 18., péntek

VOLT EGY ÁLMOM

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.17.


Nagyjából két hónap múlva, az október 23-ai országos nagy rendezvényen – ha lesz ilyen – már látszódni kellene, hogyan is akarja a jövő évben a demokratikus ellenzék Orbánt legyőzni. A cinkelt lapokkal játszás ideje elmúlt. A magyar emberek nyílt, világos, őszinte beszédet várnak. Még várnak, de egyre türelmetlenebbek. 

Vajon ezt azok is érzékelik, akik tehetnének valami érdemlegeset, az üzengetéseken kívül?

Nehezen éltem meg – valószínűleg sok ezer honfitársammal együtt – 2014-ben a Fidesz újabb kétharmados győzelmét.

Az előző hónapokban barátaimmal éjjel, nappal jártuk saját választókerületünket. Azt érzékeltük, hogy nincs a levegőben Orbán ekkora győzelme. Az összefogási kabaré hatása persze érzékelhető volt, de ez – mondjam így – a mi kompetenciánkat meghaladta.

A kis csapat tagjai tették, amit tudtak, hittel, lelkesedéssel. A 15 település mindegyikében megfordultunk, úgy kéthetente. Már minden piacot jól ismertünk, az árusok ismerősként üdvözöltek bennünket. Sokan közülük még az ajánlások gyűjtésében is segítettek.

A nagyarányú vereség mindenkit letaglózott. Többen elhagytak bennünket, értelmetlennek gondolták a további szélmalomharcot. Szomorú volt hallani, amikor elmondták: „a mezei talpasok véleményére senki sem kíváncsi, csak azért kellünk, hogy a hátunkon néhányan bejussanak a parlamentbe”.

Mindenkit sajnáltunk, aki nemcsak hátralépett, hanem el is hagyott bennünket. Új erők pedig nem verték egymást a sorban azért, hogy tenni szeretnének valamit.

Orbán újabb sikere után, azt hittem – én balga! –, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni. Volt egy álmom, hogy az akkori kudarchoz vezető hibákból minden demokratikus ellenzéki párt tanult; okosabb, bölcsebb lett.

Kevesebb, mint nyolc hónappal a – nyugodtan írhatom – sorsdöntő voksolás előtt, a helyzet legalább annyira kusza, áttekinthetetlen, mint négy éve ilyenkor volt. Mintha nem is telt el volna ennyi idő. Lényegében semmi sem változott. Többségben a szereplők is ugyanazok.

Az ellenzéki térfélen lassan már meg sem tudom számolni, hány szereplő próbálja magát „pozícionálni”. Minél többen vannak, annál jobb a Fidesznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.