2017. augusztus 16., szerda

VONA GÁBOR BOCSÁNATKÉRÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.08.16.


Régi vágyunk, hogy döntéshozóknak, politikusoknak kizárólag egy rájuk kötött poligráffal (a köznyelvben hazugságvizsgálóval) lehessen újságírói kérdéseket feltenni. A tévében például nagyon szemléletes lenne, ha a képernyő alsó felén, ahol a scrollok futnak, egy politikussal folytatott mélyinterjú vagy meghitt beszélgetés alatt a poligráf által egyenletesen rajzolt grafikont, vagy – ne adj Isten! – az orbitális kilengéseket láthatnák a nézők. Őszinte politikusok esetén, mint például a felcsúti államférfi, feltehetőleg semmi érdekeset nem mutatna az ábra, csak egy unalmas, fantázia nélküli vízszintes vonalat. Ám az igazmondással hadilábon álló csekélyszámú közszereplővel készített riportok különleges és összetett élményt nyújtanának a tévékészülék előtt ülőknek, ha közben folyamatosan követhetnék a műszeres rajzolatot.

Addig is, míg álmunk valóra válik, kénytelenek vagyunk beérni a szokványos, mondhatnánk, tradicionális módszerrel készült riportokkal. Legutóbb a kormány egyik kedvenc felekezetének kedvenc tévéje készített interjút a Jobbik elnökével, amely a csatorna honlapján írásos formában jelent meg. Az olvasmány a reveláció erejével hatott! Kiderült, hogy a hosszú évek óta szélsőjobboldalinak, antiszemitának, cigányellenesnek, homofóbnak elkönyvelt Jobbik pártot teljesen rosszul ítéltük meg. „…én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket” – nyilatkozta a pártelnök, Vona Gábor. És tényleg! Hogy érthettük szegényeket ennyire félre?

Miért éreztünk némi antiszemita stichet, amikor a pártelnök a kínszenvedéssel, nagy nehezen feloszlatott Magyar Gárda fekete színű, árpádsávos logójával dekorált mellényben jelent meg a Parlament 2010-es alakuló ülésén? Rövid töprengés után igazán rájöhettünk volna, hogy az inkább a párizsi haute couture legújabb tervezői ötlete. Na, és miért gondoltuk, hogy amikor a párt egyik jeles képviselője, Gyöngyösi Márton a zsidók listázását követelte a Parlamentben, annak bármi köze lett volna az antiszemitizmushoz? Hát elment az eszünk?! Az is totálisan elvesztette az ítélőképességét, aki zsidóellenességet vélt felfedezni a párt egy másik, történelem iránt érdeklődő képviselőjének, Baráth Zsoltnak a szájából hangzott el: “Nem tudjuk, mi történt (130 éve Tiszaeszláron) Solymosi Eszterrel, de az ismert változatok közös pontját képezi, hogy a zsidóság és az ország akkori vezetése súlyosan érintett volt az ügyben."

Ne feledkezzünk meg a kivételesen jó humorú Jobbikos önkormányzati képviselőről, Ágoston Tiborról sem, aki így nyilatkozott: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül, az egyik a magyar áldozatok, a hősök, a háborúban elesettek; a másik pedig a holokamu, bocsánat a hollókasz, még mindig nem jó, holokaszt“. Kár, hogy a pártelnök erre sem emlékszik, mert ő is igazán jóízűt nevethetett volna ezen a magas szintű szellemességen...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.