2017. augusztus 17., csütörtök

ZÖLDEBB ÉS TISZTÁBB BUDAPESTET! MI ÍGY LÁTJUK A JÖVŐ FŐVÁROSÁT

GREENPEACE MAGYARORSZÁG BLOG
Szerző: Greenpeace Magyarország
2017.08.16.


Új közparkok, zöldtetők, a meglévő zöldterületek szigorú védelme, közösségi tervezés, szennyező anyagoktól mentes tiszta környezet, javuló levegőminőség, megújuló energiaforrások támogatása. Mi így látjuk a jövő Budapestjét! Összegyűjtöttük, milyen konkrét lépésekkel lehetne biztosítani azt, hogy Budapest az elkövetkező négy évben érdemi előrelépéseket tegyen. Bízunk abban, hogy a Főváros meghallja a javaslatainkat, mert a budapestiek is megérdemlik, hogy élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessenek!

Részletes szakmai véleményünket a Budapest Környezeti Program 2021 stratégiai dokumentumról itt olvashatod.

Zöldebb várost, új közparkokat!


A városi zöldfelületek nem csak szemet gyönyörködtető, kellemes látványként szolgálnak, de számos “ökológiai szolgáltatást” is nyújtanak. Gondoljunk csak a kánikula idején jelentkező hőszigethatás elleni küzdelemben nyújtott fontos szerepükre: ki az, aki a hőségben a belvárosi betonrengeteg helyett ne a Városligetet választaná?

Emellett a levegőminőség is jelentősen javul a fákkal borított területek közelében: többek között csökken a felsőlégúti megbetegedésekért felelős szállópor mennyisége. A fasorok, közparkok és közkertek tehát hatékonyan tudják javítani a városi szmogos levegő minőségét.

A fáknak fontos szerepük van abban is, hogy alkalmazkodni tudjunk a – klímaváltozás következtében – egyre szélsőségesebb csapadékeloszláshoz. A lebetonozott felületek nem képesek felszívni a hirtelen lezúduló csapadékot, így a rövid idő alatt, nagy mennyiségben lehulló eső nem tud elfolyni, fennakadásokat okoz és terheli a csatornarendszert. Ezzel szemben a növényekkel borított felületek képesek az esővíz azonnali hasznosítására.

A fent felsorolt előnyök nem csak eszmei vagy környezeti értelemben mutatkoznak meg: bizonyított tény, hogy a zöldfelületben gazdag területek környékén lévő ingatlanok értéke magasabb, sőt a városfejlesztés során újonnan kialakított zöldfelületek is feltornásszák az árakat.

Mindezek miatt azt javasoljuk a Fővárosnak, hogy részesítse kiemelt védelemben a már meglévő zöldfelületeinket és teljes értékű zöldterületeinket, továbbá – száz év után először – fogjon új közparkok és közkertek kialakításába!

A városlakók életminőségének javulásához elengedhetetlen az olyan értékes parkok védelme, mint a Városliget, a Népliget, a Margitsziget vagy a Római-part. Ezek folyamatos karbantartása, növényeinek megfelelő gondozása és fejlesztése a mindenkori budapesti önkormányzat kiemelt feladata. Az ilyen és ehhez hasonló fontosságú zöldterületeken új ingatlanok építése vagy a fákat veszélyeztető beruházások engedélyezése megengedhetetlen. Ezeket a kikapcsolódást, rekreációt nyújtó területeket meg kell őrizni közparkként, a zöldfelületek folyamatos növelésével és fejlesztésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.