2017. augusztus 18., péntek

ZUGLÓ ARCULATA... STADION ÉS LIGET NÉLKÜL

VÁROSLIGET BARÁTAI BLOG
Szerző: Garay Klára
2017.08.14.


Újfajta, de nem kevésbé szemfényvesztő Nemzeti Konzultáció zajlik kis hazánkban! Partnerségi Egyeztetés a neve.

Partnerként lehet véleményezni a Zuglói TAK-ot (= Településképi Arculati Kézikönyv)

Egy bő lére eresztett kívánságlistát arról, hogy milyen zöld Zuglót szeretnénk, és ennek érdekében milyen árnyékolókat használjunk, milyen legyen az erkély, a tető, a fasor, a park, a családi házas övezet, a lakótelep stb.

A főépítész reméli, hogy a mű „jó szolgálatot nyújt mindazoknak, akik kerületi polgárként, építészként, várostervezőként vagy bármilyen más minőségben szívükön viselik Zugló és a főváros egészséges fejlődését.”

A mű természetesen erre nem lehet alkalmas. Nagyon sok ember nagyon sok régi vágya teljesülne, ha a dokumentumban foglaltak megvalósulnának. Remélem, sokan szólnak hozzá, sokan gazdagítják, színesítik a képet.

Nekem ambivalens érzéseim vannak. Egyrészt sok saját kívánságomat látom leírva, másrészt erősen szkeptikus vagyok…..és felhívnám a figyelmet néhány ellentmondásra.

A Városligetre már nem vonatkozik Zugló semmilyen településfejlesztési terve, mégis sokat foglalkoznak vele. Jól mutat a zöld felületi statisztikán? De véletlenül nem szerepel az „átalakuló városrészek” listáján. Ebből a dokumentumból csak a 200 évvel ezelőtti események tudhatók meg. A beépítési tervekről, napi aktualitásokról, várható változásokról semmi. Arról sem, hogy beépítése milyen hatással lesz Zugló, az itt élők életére…és hogy bármilyen rendelet hozható, azt Zugló az elkövetkező (már csak 96 évben), egyáltalán nem tudja érvényesíteni a Városligetben.

Hasonlóan járt Istvánmező is. Röviden a múltról, de a Népstadion lebontásáról, az új stadion építéséről semmi. A műemléki védelem alatt álló velodromnak is van már új helyszíne, de mi nem tudjuk az itt lévő réginek mi lesz a sorsa? 

A kiemelt beruházásokra vonatkozó speciális jogszabályokra (értsd: törvényen kívüli) nem tehetünk észrevételt. Csak merengünk a múlton. Illetve bús düledékein.

Beszámol a Budai vár, a Duna-partok – Andrássy út – Hősök tere- Világörökségi területről, de nem számol be arról, hogy a Városliget, mint 2002 óta a világörökség védőzónája, ugyanolyan védelmet élvez(ne), mint maga a világörökség területe.

Nem kerül szó tehát az itt zajló bontásokról, arról, hogy a Városliget OTÉK besorolása már nem közpark, hanem beépítésre szánt terület, melynek panoráma, légi-, és éjszakai képe óriási átalakuláson esett keresztül a bontások révén és mekkora lesz ez az átalakulás, ha nem sikerül megakadályozni a bele épülő 26-40 – 65 méter magas épületek, biodom, felépülése esetén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.