2017. szeptember 23., szombat

1967, AZ EROTIKA ÉVE


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.23.


1967-ben a baby boom gyermekei alig húszévesek. Szigorú társadalomban élnek, amelyben a vágyakat elfojtják és szex tanú. A patriarkális elnyomás felrobban 1968 májusában, de a tiltakozás már egy évvel korábban elkezdődik – idézte fel a Le Nouvel Observateur.

Az első lépést az Egyesült Államokban teszik meg. A San Franciscó-i „Szeretetnyár” felforgatja a rendet, 100 ezer fiatal gyűlik össze, hogy kipróbálja a drogot és a szabad szerelmet. Ez az első tiltakozás a kor szexuális erkölcsi ellen. A fiatalok fittyet hánynak a házasságnak és hagyományos párkapcsolatoknak. A szexnek már nem kizárólagos célja a gyermeknemzés. A szexuális felszabadulás kezdetben főleg a férfiakra vonatkozott, aki az élvezetektől elzárkózó nőket elítélték, mint „maradiakat”.

A „Szeretetnyár” maga csak néhány hétig tartott, de eseményei tartósabbnak bizonyultak. A „szexuális normalitás” alatt már nem az volt értendő, mint régen, az egyház erkölcsi normái súlyukat vesztették.

Mind az USÁ-ban, mind Európában egyre több lett a szex a tömegkultúrában. Az élen olyan ikonok álltak, mint Brigitte Bardot, Elisabeth Taylor, a később harcos feministává lett Jane Fonda, vagy halálában még népszerűbbé vált Marilyn Monroe. A rock-zenében egyre nyiltabban beszéltek erotikáról, a szexualitás korábban titkolt vagy szégyellt irányairól, ezekben főleg a The Doors, a Velvet Underground és Frank Zappa Mothers of Invention-je mutatott példát. A meztelenség kezdett polgárjogot kapni a moziban olyan filmek elhíresült jeleneteivel, mint Mike Nichols Diploma előtt-je, Luis Bunuel A nap szépe, Jean-Luc Godard Weekend, Mark Robson Babk völgye című filmjei (de említhetjük Jancsó Miklóst a Szegénylegényekkel és a Csillagosok, katonákkal, sőt még Andrej Tarkovszkijt is az Andrej Rubljov pogány-képsorával). És 1967 őszén született meg New York-ban a Hair, amely nemcsak szókimondásával, hanem nyílszíni szex-imitációival is színpadra vitte a „szeretkezz, ne háborúzz!” elvet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.