2017. szeptember 27., szerda

60 ÉVRE ODAADTA EGY CÉGNEK A VELENCEI-TÓ PARTSZAKASZÁT A GÁRDONYI ÖNKORMNYZAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: MÁRIÁS LEONÁRD
2017.09.26.


Az agárdiak szerint veszély fenyegeti az 50 éve strandként működő agárdi szabad partszakaszt, mivel egy gazdasági társaság 60 évre használatba kapta egy részét az önkormányzattól, hogy vízisport-komplexumot építsen ott. A kedvezményezett gazdasági társaság azt állítja minden piaci feltételekkel és a közösség érdekeit szem előtt tartva történik.

Júniusi indulása óta a Közérdekvédelmi Központ számos bejelentést kap olyan ügyekről, amelyekben a bejelentők szerint sérül a közérdek vagy korrupció gyanúja merül fel. Az Átlátszón cikksorozatot indítunk, hogy beszámoljunk a programban zajló műhelymunkáról. Célunk ezzel, hogy bemutassuk az ügyeket, amiknek utánajárunk és egyyfajta fórumot hozzunk létre, amelyben lehetővé válik a párbeszéd a közös érdekeinket érintő konkrét esetekről.

A cikkek alatti komment-szekcióban vagy elérhetőségeinken várjuk az észrevételeket. Nem titkolt célunk ezzel, hogy olyan szakmai, jogászi, közgazdászi véleményeket is gyűjtsünk, amelyek segíthetik az esetek további feldolgozását.

A Közérdekvédelmi Központ


A Közérdekvédelmi Központot a Jávor Benedek (a Párbeszéd Európai Parlamenti képviselője) által alapított Zöld Műhely Alapítvány, illetve a Juhász Péter (az Együtt elnöke) által fémjelzett Igazmondó Alapítvány kezdeményezte 2017 júniusában.

A Közérdekvédelmi Központ célja, hogy minden civil eszközt felhasználva küzdjön a korrupció ellen és közös érdekeink védelme érdekében, legyen az közérdekű adatigénylés, vagy a törvények betartásának kikényszerítése és az igazságszolgáltatás segítése azokban az ügyekben, amelyekben politikai vagy gazdasági szereplők visszaélnek hatalmukkal és befolyásukkal, jelentős károkat okozva a magyar adófizetőknek.


Egy érdekes eset, amellyel a bejelentők megkeresték a Közérdekvédelmi Központot a Velencei-tó partjáról érkezett. A helyi lakosok arról számoltak be, hogy veszély fenyegeti az 50 éve strandként működő agárdi szabad partszakaszt. Egy gazdasági társaság ugyanis 60 évre használatba kapott az önkormányzattól egy közvetlen vízparti ingatlant, hogy oda egy több száz négyzetméter területű, többszintes vízisport komplexumot építsen.

Az agárdiak azért aggódnak a készülő beruházás miatt, mert ezzel újabb szabad partszakaszt vonnak el a lakosságtól, pedig megítélésük szerint így is folyamatosan kiszorulnak a tó partjáról, annak ellenére hogy deklarált kormányzati szándék nagy pihenő tavaink közvetlen vízpartjainak mindenki által történő szabad használata.

A félelem érthető, hiszen gyakori probléma, hogy a vízpartokat magántelkekkel zárják el a lakosságtól. Különösen a Balaton-parton, ahol a térség főépítésze júniusban már azt is felvetette, hogy a vízparti telkek tulajdonosai fizessenek extra adót vagy ajánlják fel sétánynak ingatlanuk egy részét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.