2017. szeptember 2., szombat

A KATOLIKUS EGYHÁZ LEPUSZTULÁSÁNAK VALÓDI OKAI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Buják Attila
2017.09.02.


A nyomasztó migrációs válság a hazai katolicizmust morálisan viselte meg, a lemorzsolódás látszólag megállíthatatlan – nyilatkozta a 168 Órának Wildmann János teológus. Az Egyházfórum alapító-szerkesztője, a katolikus reformmozgalom exponense nem pusztán a politikai erőszakosság pusztító hatásában látja a hazai egyházak leépülésének okát. Évtizedek teltek tetszhalott állapotban, a reformszellemű II. vatikáni zsinat (1962–65) újító hatásából a magyar katolikusok jóvátehetetlenül kimaradtak. Hogy a NER magához rántja a katolikus közéletet, egy percig sem volt kétséges – állítja a teológus.
– A magyar katolicizmus szellemi kiüresedése a rendszerváltással lett igazán szembetűnő. 1990 előtt sok mindent ráfoghattunk az egyházra nehezedő pártállami nyomásra. Riasztó, hogy a Nyugaton terjedő reformáramlatok a magyar egyházat meg sem érintették. „A szocializmust túléltük valahogy, most a rendszerváltást kellene megúszni” – mintha ez lett volna a klérus célja.
– Ha Magyarországot váratlanul érte a rendszer összeomlása, az egyházi vezetést kétszeresen is megviselte a változás. Mondhatni, addigra berendezkedtek, és akivel lehetett, békét kötöttek. Fel sem mérték, milyen kihívásokkal kell szembesülniük, nem tudták, milyen anyagi, spirituális, morális erőforrásokkal rendelkeznek. Ez nem csak a katolikusokat érintette, az összes történelmi egyház ezzel küszködött.
– Magától értetődő, hogy a jobboldali kormányok meg akarnak felelni az egyházak politikai és vagyoni igényeinek?
– Az első perctől felbukkantak azok a politikusok, akik ezzel – több-kevesebb sikerrel – kísérletezni kezdtek. A Kádár-rendszer is sokat tett azért, hogy a II. vatikáni zsinat szellemisége Magyarországra el se jusson. Az egyház teológiailag légüres térbe került, ez az elszigeteltség ma is érezteti a romboló hatását. Azok az egyházi vezetők, akik a kilencvenes években és a közelmúltban kerültek pozícióba, szegényes szellemi táplálékhoz jutottak. Az a szomorú igazság, hogy a stagnálás, a lepusztulás igazi oka nem is a politika, hanem az ókonzervatív miliő, az idejétmúlt egyházmodell továbbélése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.