2017. szeptember 12., kedd

A KORMÁNY GYŐZELMI JELENTÉSEI ELLENÉRE SOK SZEGÉNY GYEREK MARADT EBÉD NÉLKÜL A NYÁRON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.09.12. 


A kormány kiemelt célként jelölte meg a gyerekek szünidei étkeztetésének megoldását. Bár nincs ember, aki ne értene egyet ezzel, ráadásul rendelkezésre álltak a beígért források is, a kormányzati győzelmi jelentésekkel szemben továbbra sem sikerült megoldani, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek naponta jóllakjanak.

A nyár elején Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár büszkén számolt be arról, hogy a szünidei gyermekétkeztetést tovább szélesíti a kormány. Idén 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, ha ezt a szülők igénylik. A hátrányos helyzetű gyermekek szün­­idei étkeztetése 2016-tól az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozik, e célra idén 6,67 milliárd forintot fordított a kormány. A probléma az, hogy a pénz nem mindig oda került, ahova kellene, sokszor nem ért el a mélyszegénység bugyraiba.

Kiss Anikó képzőművész, a Szociális Cso­­magküldő Mozgalom alapítója hetente többször is adományokkal járja az országot. A nyári étkeztetéssel kapcsolatban az egyik legelszomorítóbb tapasztalata egy Miskolc melletti településhez kötődik, ahol az önkormányzat a szociális étkezést nyomásgyakorlásra használta: így presszionálta a roma szülőket, hogy az integrált óvodából a nemrégiben nyitott telepi szegregált óvodába írassák át a gyerekeiket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.